Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Det finns ingen annan plats än just i sängen, som vi spenderar lika stor del av livet. Ändå är det få som analytiskt väljer säng, för den egna kroppens behov. Att lägga sig ned, fullt påklädd en halv minut, på en säng i ett varuhus säger ingenting om vad den gör för just din kropp. Villanytt ber experten Jens Rosén, på TM-sängar, förklara hur man väljer den perfekta sängen.
Jens framhåller betydelsen av att prova sängen under verkliga förhållanden.
-Ja, därför får man provsova våra sängar hemma, under två månader. Visst är det unikt, men då hinner kroppen avgöra om det känns rätt.
Även om man inte lider av rygg-, höft- eller ledbesvär, så bör man välja säng utifrån sin egen kropp för att slippa drabbas i framtiden. För att ryggraden ska vara minimalt belastad och utsträckt, så behöver madrassen forma sig efter kroppen, och samtidigt utjämna belastningen så att ingen punkt på kroppen blir särskilt påfrestad eller het. Då närmar man sig känslan av viktlöshet, enligt Jens Rosén.
– Vi löser det genom att använda två material som Nasa utvecklade för att astronauterna inte skulle svimma, vid trycket av accelerationen under raketuppskjutningen.
Välj hög densitet
Det ena specialmaterialet är Memory foam, som utför tryckavlastningen i madrasserna. Där är det viktigt att materialet har hög densitet för att ge optimal tryckavlastning och hålla länge. Detta understryker Jens och pekar på testresultaten som visar att deras sängar har högst densitet på marknaden. Väljer man dessutom hårdhetsgrad efter kroppens vikt och form så kan man få ännu exaktare tryckavjämning. Men bäst är att låta upplevelsen avgöra vilken hårdhet som känns bäst, enlig Jens.
-I övre skiktet har vi Nasas Outlast-teknologi som, via microceller, jämnar ut värmen som genereras av kroppstyngden mot madrassen. Att det ger bättre sömn har visats i tester.
Svenskt tryggt reglerat
Jens Rosén framhåller även betydelsen av att välja en säng som specifikt skapats för den svenska marknaden.
-Absolut. Madrassen konstrueras här i Småland för Nordens värme-, köld- och fuktväxling. Och hårdhetsgraden anpassas efter svenskars uppfattning om vad som är mjukt eller hårt. Beställer man däremot en säng från Amerika eller Asien så är det risk att man blir besviken, för att sängen är mjukare eller fastareän förväntat. Och då blir det komplicerat att returnera den.
Det finns även hälsoargument för att välja svensktillverkat, med tanke på all tid som vi andas i sängen och har hudnära kontakt med den.
-Ja, vi har ju en trygg reglering av hälsovådliga medel i stoppning och tyger, och därför använder vi bara Ökotex-certifierade textilier.
Text: Tom Swales