Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Tiden med obekvämt ljud vid middagsbordet är förbi. Nu kan du slå två flugor i en smäll, och pryda väggarna med personlig konst – som också förbättrar akustiken.
Canvastavlor, fototapeter och inramade konstprints. Intresset för hur vi klär våra väggar har exploderat de senaste åren, och utbudet blir allt större. Nu är det dags för väggkonsten att ta nästa steg. Med akustikprints kan man nämligen förbättra ljudmiljön och samtidigt få den där personliga touchen i inredningen.
– Många kanske tror att man behöver ändra hela taket om man har dålig akustik hemma, något som kan vara både problematiskt och dyrt. Med akustikprints kommer man runt det. Samtidigt som akustiken förbättras får man också något vackert att titta på, berättar Jimmy Rhiger Jensen, delgrundare av Illux, som tillverkar prints i olika utföranden.
Betong och dålig akustik
En dålig ljudmiljö kan påverka både humör och förmågan att njuta av sitt hem. Samtidigt är det något som går att åtgärda. Hur ljudvågorna studsar beror på hur hemmet är utformat och vilka material som dominerar, förklarar Jimmy.
– Om man har betonggolv och högt i tak blir akustiken väldigt dålig. Själv har jag tre barn så det kan bli rätt högljutt runt matbordet, då hjälper akustikprints bra för att få en bättre ljudmiljö.
Sammanlagda ytan viktig
De akustikpaneler som Jimmy Rhiger Jensens företag använder sig av tillverkas av mineralull som består av 70 procent återvunnet glas. På ytan, som är strukturerad för att absorbera ljudet, trycks sedan valfri bild.
För att få bästa möjliga resultat bör akustikpanelernas storlek motsvara 10-20 procent av golvytan om man har en takhöjd på 2,5–3 meter.
– Det viktigaste är inte hur stor varje platta är, det som spelar roll är den sammanlagda ytan, säger Jimmy Rhiger Jensen.
Låt personligheten synas
Gällande var och hur man ska placera sina akustikpaneler så är det bra om de befinner sig i talhöjd – alltså ungefär lika högt som vi befinner oss när vi pratar. Och när det kommer till motivet, ja då finns det inga begränsningar. För Jimmy är ledmotivet att välja en bild med personlig koppling.
– En vägg kan vara lika personlig som en tatuering. Personligen gillar jag verkligen stora bilder, speciellt foton. Det visar att du menar något, när det får ta plats. Och att det finns en bakgrundshistoria. Det kan ändra ett rum dramatiskt, säger han.
Text: Cecilia Bäcklund