Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Förutom att lammskinn både är trendigt och tidlöst på samma gång har skinnet många positiva egenskaper som används i bland annat kläder, inredning och till barnvagn. Den mjuka, lockiga pälsen är en naturlig produkt som isolerar för kyla och värme. På Gotland hittar vi Gotlamm som drivs av Andreas Sorby och Linda Barkemo, här föder de upp egna får och lamm och de berättar hur arbetet går till.
Lammskinn värmer dig på vintern och håller dig sval på sommaren. Lika sköna året om. De absorberar fukt och ullen har en förmåga att inte ta åt sig smuts och dåliga lukter, därför behöver man inte tvätta ull så ofta. Dessutom brinner ull dåligt och brandmän har ofta yllekläder närmast kroppen.
Varje fårras är unik och ullen skiljer sig mellan de olika raserna vilket gör att lammskinn kan se väldigt olika ut. Gotlandsfåret har en naturligt grå färg och hög glans som ger väldigt vackra och unika lammskinn.
– På vår släktgård, Sorby Gård på Gotland, är jag sjätte generationen. På gården har vi cirka 700 tackor och hälften av tackorna är av rasen Gotlandsfår och den andra hälften köttrastackor, säger Andreas.
Mycket arbete för ett skinn
När Gotlandslammen föds är nästan alla svarta. Ju äldre de blir ändrar de färg till olika grå nyanser. Som vuxna djur har ullen mer stadga och tydligare färgskiftningar och kallas då för fårskinn. Linda berättar att varje tacka får två lamm per år så arbetet på gården kan emellanåt bli slitigt med långa dagar.
– Som bonde lever man med naturen i själ och hjärta, säger hon, och då blir arbetet med djuren en glädje.
För att skinnet ska bli färdigt krävs det inte enbart bra mat och omvårdnad under uppväxten utan skinnet ska sedan beredas och skinnen går igenom tretton stationer under beredningen där varje del sköts för hand.
– Lammskinn i säljbart skick är ett rent hantverk med många processer innan de kan säljas vidare till kund, berättar Andreas.
Lagret alltid fullt
Lammskinnens egenskaper att isolera värme och kyla är inte enbart det som gör det så populärt. Ullen stimulerar blodcirkulationen och är tryckutjämnande. Det är mjukt och skönt och används ofta som en ren inredningsdetalj på grund av dess skönhet. Genom att den inte tar åt sig smuts och lukt passar de bra i soffan, bänken eller barnvagnen. Om du spiller något över skinnet går det att maskintvätta skinnet på 30 grader i ullprogrammet. Ett skinn håller i många år och är en hållbar och miljövänlig naturprodukt.
– I vår gårdsbutik som vi håller öppen under sommarsäsongen finns det mycket skinn att välja på, säger Linda, men du hittar de även i vår webshop. Vi köper också in skinn från utvalda leverantörer på Gotland för att alltid ha fullt i lager.
Text: Sabine von Borgstede