Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Inredning handlar mycket om att fånga en känsla i ett rum. Vill man skapa en lugn och harmonisk stämning så kan konsten vara en väg. Något som blir tydligt i den intuitiva konstnären Johanna Elbes abstrakta serie, Japandi art.
Med rena och vilsamma inslag av det naturnära, fokuserar Johanna Elbes konst på det avskalade och enkla.
-Japandi art är en estetisk fusion där skandinavisk minimalism möter japansk elegans. Det är en abstrakt tolkning av naturen som bjuder in till eftertanke, säger hon
Fragment plockas upp och uttrycket bryts ned tills tavlan har fångat essensen i det naturelement hon valt att fokusera på. Målet är att fånga känslan i varje vrå av naturen som hon tolkar, och tar då med betraktaren till skogen, sjön och skymningens lugn.
Ge rummet själ
För Johanna är konsten ett sätt att skala av intrycken, både på duken och i ett hektiskt liv. När tiden finns landar hon i sin ateljé, en industrilokal med mycket plats. Här växer tavlorna sakta fram i tunna lager av akryl, uppblandade med inslag av jordiga undertoner. På så vis samspelar de väl med hemmets andra naturmaterial.
-Om betraktaren kan finna ett lugn i stunden känner jag att jag har nått fram, säger hon. Jag vill att man ska kunna försvinna in i konsten, om så bara för ett ögonblick och koppla bort omvärlden.
I sin portfolio presenterar hon konsten i ett minimalistiskt sammanhang, som den inredningsdetalj den är.
-Jag vill ge möjlighet att uppleva konsten så som jag ser den och visa på hur vacker konst kan bära ett helt rum med sin närvaro och skapa helhet.
Pieces för välgörenhet
Utöver Japandi art skapar Johanna årligen en begränsad samlingsserie mindre verk, Japandi pieces, där delar av intäkterna går till välgörenhet.
Men, just nu ligger fokuset på årets utställningar i Sverige, men även Paris och Rom.
– I Sverige är alla välkomna att besöka Artportable i Stockholm 7-20 mars eller Svenska konstgalleriet i Malmö under september.
Mer om utställningar och målningar hittar man på hemsidan japandiart.com, Af_elbe på Facebook och japandi_art på Instagram.
Text: Sabine von Borgstede / Tom Swales