Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 11 nov 2022

Den vackraste möbeln byggs på plats

Vem drömmer inte om en platsbyggd bokhylla? Finsnickaren Tim Hansson Jaederfeldt gör drömmar till verklighet och den som vill få inspiration kan följa hans konto @timpakofot på Instagram.

Tim Hansson Jaederfeldt är finsnickare. Han driver egna firman TK Inredningssnickerier och är hantverkaren som förvandlar inredningsdrömmar till verklighet.

– Det finns ett skapande när det kommer finsnickeri. Känslan är härlig att såga upp bitarna till en bokhylla, limma ihop och se resultatet växa fram där på väggen, berättar Tim Hansson Jaederfeldt.

Många fördelar bakom hantverk

Och det har sina fördelar att bygga möbler på plats. Förutom de rent praktiska skälen att kunna maximera och anpassa måtten efter funktion och vägg, väger också det gedigna hantverksjobbet tungt, tycker Tim.

– Det är bra mycket snyggare med en platsbyggd möbel, den är unik. Finishen är också helt annorlunda. Allt är mjukare och bättre gjort. Dessutom känner man en stor skillnad när man tar i det!

För Tim finns det också hållbara skäl till att platsbygga möbler, framför att köpa nytt på möbelvaruhuset. Möbeln lever kvar i hemmet och materialet är ofta gedignare.

– Platsbyggda möbler skapar ofta en värdeökning på huset. Jag ser den som ett konstverk. Man får en känsla av att den tillhör hemmet och alltid har stått där. Möbeln blir en del av rummet, det flyter ihop. En prefabricerad möbel blir fyrkantig och stel, menar Tim.

Förbered för bästa resultat

Inför en projektstart tycker Tim att man ska veta lite vad man är ute efter Vad är syftet – prydnad eller förvaring? Det gäller bokhyllor men också garderober, ska det vara mycket häng eller många hyllor? Vilket material – färg eller trä? Ska belysning byggas in?

– Belysning är inte avgörande men det skapar ett djup i bokhyllan som är fint. Om jag får en någon form av liten skiss så är det mycket enklare. Det är också enklare att komma med en rättvis offert om man vet vad kunden vill ha.

En annan sak att ta hänsyn till är husets ålder eller den övriga inredningen.

– Jag tycker att man ska hålla sig till samma stil som husets ålder. I en gammal lägenhet blir det till exempel fint med högre socklar och spegelpaneler.

Visulisera är nyckeln

Villanytt frågar vad som krävs av finsnickare för att kunna göra ett bra jobb, förutom det självklara att hantera hammare och spik.

– Man bör vara bra på att kunna visualisera, att kunna föreställa sig hur slutresultatet blir. Och gärna överträffa kundernas förväntningar. Det är sällan jag får en exakt ritning, de vill gärna att jag kommer med egna idéer om utförande och belysning.

Som exempel på ett drömprojekt berättar Tim om ett äldre hus där han fick uppdrag att klä in innerväggarna med spegelpaneler i ek.

– Utmaningen är att få allt att stämma på slutet. Eldragning och mått överallt … Men det blev hur bra som helst. Nu ska jag fortsätta med att göra tvättstugan helt i ek, avslutar Tim.

Text: Eva Rydinger

Annons