Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning | Snickare 28 okt 2023

Inredning i ädelträ håller i generationer

Nu saktar vi ner och väljer hållbar design och möbler som ska leva länge. Fanér och kompositmaterial får backa till fördel för massivt ädelträ. Villanytt mötte Marcus Davidsson som brinner för hantverket och driver finsnickeriet Trätagen.

Morgondagens antika möbler är de möbler som är hållbara och vandrar vidare i generationer. Och det är möbler i ädelträ som kommer leva vidare. Det menar finsnickaren Marcus Davidsson och fortsätter:

– Dagens antika möbler byggdes i ädelträ. Alla anslutningar är utförda så att träet kan röra på sig, för träet förändras med temperatur och fukt och detta skiftar hårt i Sverige, som bekant. Att använda en ek som är 200 år gammal och sedan låta den stå i hemmet i ytterligare 200 år, är att förvalta trädet på ett hållbart sätt, det är häftigt! Man får nästan svindel.

Ädelträ – en varm och mjuk känsla

Doften av trä kittlar i näsan inne i finsnickeriet Trätagen. Förutom den hållbara aspekten arbetar Marcus helst i massivt ädelträ för träets naturliga känsla och karaktär. Möbler i ädelträ åldras vackert med tiden och ger möbeln en fin patina. Och blir det en skada går den att hantera. Så är inte fallet med en fanerad skiva som också är ”död” genom sin hundraprocentiga släta yta.

– Ädelträ har en varm och mjuk känsla. Det finns en struktur och en äkthet i det hela och är väldigt skönt att jobba med. Jag märker det på mina kunder också att det händer något när de stryker handen över ytan, säger Marcus.

Ytbehandling och underhåll a och o

För möbler och inredningsdetaljer i ädelträ är det viktigt med en ytbehandling för att hålla liv i träet. Marcus rekommenderar en hårdvaxolja för att inte släcka ner den levande träytan, lacken gör ytan steril och plastig. Marcus använder helst en växtbaserad olja utan lösningsmedel, särskilt för hans produkter som skärbrädor och uppläggningsfat.

– Om ytan är sliten på en möbel i ädelträ finns material kvar så att du kan slipa om det och få det snyggt igen. En fanérskiva är bara en halv millimeter tjock så där finns inget att spela på.

För den som vill veta mer om hållbar möbeltillverkning och småskalig snickeriproduktion tipsar Marcus om att kika in på hans Instagram eller hemsida Trätagen.

– Jag gillar att vara i skapandeprocessen och visar gärna andra hur det går till. När jag hyvlar upp en planka är det spännande att upptäcka de olika strukturerna. Man ser ett mönster och funderar på vad plankan ska användas till. Ett bord, en skärbräda eller bokhylla? avslutar Marcus Davidsson.

Faktaruta Ädelträ

Med ädelträ menas lövträd och exempel på inhemska arter är ek, alm, ask, bok och lind. Björk räknas inte in på grund av sin mjukhet. Det engelska namnet för ädelträ är hard wood, det vill säga hårt träd.

Tex: Eva Rydinger

Annons