Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 24 aug 2022

Inreda med bilder för rofylld nyfikenhet

Färg, form och konst i inredningen är viktiga medel för att skapa en positiv atmosfär. Att många tavlor kan väcka sinnesro likaväl som och kreativitet, berättar Josefin Andersson. Genom att kombinera sina roller som yogalärare och konstnär, i verksamheten Älska vara nu, skapar hon tavlor som enligt många betraktare ger både trygghet, glädje och energi.

Josefin menar att fler arbetsplatser borde satsa mer på konst som bidrar till glädje, lekfullhet och inspiration.

-Man får en speciell känsla av att omges av unika originalmålningar, i stället för samma massproducera tavlor som man ser överallt.

Villanytt betraktar Josefins målningar och instämmer i att de utstrålar positivitet och ett lugn. Det kan bero på att många bilder har en lätthet i färgerna, och Josefin vågar lämna plats för eftertanke i dukens vita fält. I vissa tavlor syns några enstaka blommor, en kvinnokropp eller ett textat ord som den enda figurativa detaljen. Men i övrigt så domineras motiven av färgstarka abstraktioner.

-Både målandet och betraktandet kan ge oss goda effekter, som ligger nära yoga. När jag leder workshops för företagspersonal och privata sällskap, så får de prova både yoga och målandet på ett sätt som höjer deras kreativitet, lust och nyfikenhet. För mig hänger kombinationen ihop med flow och ökat fokus.

Höstlöv eller blodfläck?

Ska man välja tavlor som plockar upp den övriga inredningens färger, eller bör man välja tavlor som helt avviker i kulörerna? Villanytt ställer den frågan till Josefin Andersson:

-Jag tror inte det finns något rätt eller fel. Och dessutom så använder jag så många olika färger i målningarna att det nästan alltid stämmer med något i interiören. Dessutom så tolkar människor bilder och färger olika. Där en person ser ett rött höstlöv, ser nästa person en blodfläck.

Hon målar med tunn och flyktig tusch på akvarellpapper, men ibland förekommer även gouache för en extra dimension. Vissa utvalda verk erbjuder hon som signerade fine art prints, (digitala litografier) där upplagan aldrig överstiger ett hundra exemplar. I likhet med akvareller så blir även tuschmålningar mycket bra reproduktioner i digitalt konsttryck, till skillnad från olja och akryl på duk.

Vald konst sätter individuell prägel

Josefin understryker att väl vald konst är ett utmärkt sätt att sätta sin egen individuella prägel på hemmet, eller för arbetsplatsen att stärka den sammanhållande identiteten.

– Det är många vuxna och medelålders par med inredningsintresse som väljer mina tavlor när de inreder nya gemensamma hem. Både villor och lägenheter.

Hennes bilder tycks tilltala både män och kvinnor, och en gemensamt vald inredning är en väl beprövad väg mot gemensam harmoni. Tidigare har utställningsbesökarna mött hennes bilder på bland annat Galleri Loftet (Tjolöholm slott) som hon driver under sommaren, Strandverket Konsthall (Marstrand) eller The Gallery (Gothia Towers) och många andra ställen. Men just nu råder en skapande period, och då välkomnar hon intressenter till hemsidan alskavaranu.com.

Text: Tom Swales

Annons