Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 5 dec 2022

Inreda för inne- eller utemiljö? Våga välj båda.

Uteplatsen blir alltmer en naturlig förlängning av vardagsrummet. Ute och inne skiljs bara åt av glas – när det krävs. Inredning väljs för att fungera inne, ute och däremellan. Men vilka material, föremål och stilar fungerar i denna gränslösa värld? Vi frågar Jens Pettersson på Miljögården, vars möbler och inredningsföremål vi möter i många butiker.

Altaner och uterum har tidigare stått bortglömda under det kallare halvåret. Men uterummen har blivit mer isolerade, och vi har plockat upp kontinentala vanor som att fika på utekaféer, insvepta i varma filtar. Vi har också insett värdet av att ta vara på solljuset under den mörka säsongen. Så inredning för både ute och inne är nu intressant året om, menar Jens Pettersson:

– Stora krukväxter skapar en lika behaglig stämning på altanen, i uterummet eller inomhus där dagsljuset flödar in. Har man dem stående på rullbara gjutjärnsplattor så flyttas de enkelt in eller ut. Just nu jobbar vi med krukor i en särskilt tålig terrakotta, som får en vacker patina av tiden, användningen och vädret. Ställ dem på piedestaler så uppstår verkligen hemkänslan i utemiljön.

Han uppmuntrar oss att våga använda textilier mer ute, för den ombonade känslan. Att våga kasta ut en hög med kuddar i rustika material på trädäcket, eller lägga dukar på utebordet. De är lätta att lägga under skydd av pergolan, markisen eller kasta in i uterummet vid oväder.

Skyddsbehandlat för inne som ute

Jens föreslår även att välja möbler som fungerar i flexibla miljöer.

– Material som smide och trä är perfekta i båda världarna. Vi har startat ett samarbete med Ottosson färgmakeri, som är specialiserade på linolja. Den är miljömässigt hållbar och kommer från de vackra fälten med linblommor. Den är basen i mönjan som vi rostskyddar vissa smidesprodukter med, och även i lasyren och vaxningen som vi skyddar träet med. Genom att använda järnmönja så kan kunden välja om utebänken skall få ett rostskydd eller en vacker patina. Lika vackert inne som ute.

Andra exempel på inredning som passar likaväl ute som inne – och däremellan ­– är ljuslyktor, rottingmöbler och träbord med metallben.

Närhet till utemiljö kopplas till hållbarhet

Jens tycker sig märka att ju mer kontakt vi får med utemiljön, desto mer väljer vi design och material som refererar till naturen, även i interiören. Exempelvis terrakotta, läder, bomull, linne, keramik, fårfällar, trä, växt- och djurmönstrade textilier. Han tillägger:

-Hållbara val blir också viktigare ju mer våra hem närmar sig utemiljön och naturen. Och, som tillverkare och leverantörer väljer vi ofta recyklad metall, återvunnet glas, naturmaterial och linoljebehandlat. Vi producerar mer här i Nordeuropa, för att kunna kontrollera miljöhänsyn och minska frakter från andra kontinenter.

Mer av detta kan vi alltså förvänta oss att se i butiker som säljer Miljögårdens varor.

Text: Tom Swales, Villanytt

Annons