Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 6 okt 2022

Inred med växter och krukor i höst

Hösten är en bra tid att satsa lite mer på färg och grönska inomhus. Här ger Greta Kågström och Alma Martin på Lotus Inredning & Design tips och inspiration för hur du inreder med krukor, vasar och amplar.

Höstmörkret faller. Sommargrönskan är ett minne blott. Snart har de sista löven fallit från träd och buskar och det är klart att det är lite trist. Det vill säga utomhus. Inomhus, i våra hem, kan vi däremot själva styra över ljus, temperatur och växtlighet. Så, varför inte satsa lite extra på din egen grönska inomhus i höst? Låt några nya växter, krukor och vaser ge liv och färg till inredningen.

– Att ge plats för fler växter, blommor, krukor och vaser i inredningen är att öppna för närmast obegränsade möjligheter att hitta spännande kombinationer mellan olika färger och former. Tumregeln säger förvisso att en enklare, mer stilren kruka passar bättre till en mer prunkande eller detaljrik växt, medan en enklare växt fungerar bättre med en mer säregen kruka. Men det vi tycker är så roligt med inredning är just att det inte finns några begränsningar! säger Greta Kågström.

Tillsammans med Alma Martin driver hon Lotus Inredning & Design, som har ett personligt urval av inredningsartiklar, många från mindre designers och några de skapat själva.

Amplar skapar blickfång

– Amplar, det vill säga krukor som du hänger, är ett spännande sätt att inreda med växter. Med amplar som hänger från väggar och tak kan du föra in grönska på oväntade ställen i rummen och skapa intressanta höjdskillnader. Ett enkelt och vackert sätt att fylla ut en tom vägg till exempel är att hänga upp några amplar på den, kanske i symmetri, kanske inte, säger Alma Martin, och berättar även att Lotus designar egna ampelband i makramé, av bomullsrep med träringar.

– En uttrycksfull kombination av växt och kruka i en ampel som hänger över matbordet kan skapa ett ovanligt men inbjudande blickfång. Eller varför inte en ampel på duschstången i badrummet?

Våga det lite udda

Vaser och krukor finns i en oändlig mängd stilar och färger. Greta och Alma vill gärna uppmana dig att prova något lite annorlunda.

– Vi gillar själva det som är lite udda, som ser handgjort ut och känns personligt, gärna keramik. Krukor med små fötter till exempel har blivit allt populärare de senaste åren och vi förstår varför. De skapar en välkommen variation på bord och i fönsterbräden, säger Greta Kågström.

Alma Martin:

– Link från Creative Collection är ett annat vackert exempel, en kanna som är en vas eller en vas som är en kanna. Gjord i stengods, asymmetrisk i formen och glaserad med en rinnande effekt som påminner om kåda nedför en trädstam. Höstens blommor – kanske ljung eller solhattar – gör sig fantastiskt i den.

Annons