Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 26 feb 2022

Inred med läderdetaljer – hållbart och stilfullt

Låt inredningsdetaljer i läder tillföra det där lilla extra i ditt hem – det finns många intressanta produkter att välja bland. Väljer du svensktillverkat kvalitetsläder får du ett material som är både slitstakt och tillverkat på ett miljömässigt hållbart sätt.

En bordlöpare, bordstablett eller servettring – i läder. En vedkorg, tidningskorg eller papperskorg – i läder. Eller varför inte en hel fladdermusfåtölj? Att använda läderdetaljer i heminredningen är inte självklart för alla men blir allt vanligare, samtidigt som utbudet av intressanta produkter ökar.

Ett varaktigt och spännande material

Med läder till bordsdekorationen eller dukningen får du en tidlös och genuin känsla, samtidigt som materialet är lite oväntat och spännande. En bordstablett eller servettring eller bestickficka i läder kan bli en effektfull kontrast till porslinet och en elegant fond till maten som serveras.

– För mig kännetecknas läder som material av hållbarhet och varaktighet. Läder har vi människor haft nytta av i många tusen år. Oavsett vilken läderprodukt du köper så är den för livet, den ska hålla. Läder till bord och dukning har också den fördelen att det är lätt att bara torka av om man spiller.

Det säger Tommy Håkansson, och han vet vad han pratar om. Tommy är tredje generationen att driva Målerås Läderfabrik, som funnits sedan 1947. Under Tommys ledning har fabriken ställt om från att mest tillverka väskor till ett allt större fokus på heminredning.

– Vi är ett litet familjeföretag som gör allt hela vägen själva, från design till produktion. Att ta fram heminredningsartiklar har blivit lite av en nytändning för oss, och vi har många idéer till nya saker. Det är väldigt roligt att svenskt hantverk börjar uppskattas mer igen.

Italienskt läder som är hållbart tillverkat

Hantverket är svenskt, ja småländskt i detta fall, men själva lädret är italienskt. Det finns det två bra anledningar till.

– Dels tycker vi att italienarnas läder är det finaste, det är lite i en klass för sig. Dels används inget krom i garvningsprocessen för det italienska läder vi köper in, utan bara vegetabiliska ämnen, vilket gör en stor positiv skillnad för miljöbelastningen. Billigare läder från en del andra länder är ofta kromgarvat. Vi använder även hållbart garvat älgskinn från Finland, berättar Tommy.

Slutligen: lädersaker, de är väl alltid svara eller mörkbruna? Nejdå, inte alls. Många av heminredningsprodukterna i läder finns att få i flera olika färger, till exempel konjakston, rött, mörkgrönt, guld och silver för matchning med många olika hem och stilar.

Annons