Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 26 jun 2021

Inred med kännetecken från din ort

En fyr är ett landmärke som för många representerar trygghet, lugn och vägledning. Längst den svenska kusten finns över hundra fyrar, några är allmänt välkända så som Vinga, Pater Noster och Långe Jan. Andra känner man via sjörapporten. Men det är inte bara fyrar som fungerar som landmärken, en byggnad, en fasad eller symbol kan även de vara igenkänningsmärken som för dig tillbaka i minnet till en viss plats. Just detta har designerna Kajsa och Kurt Sveilis beaktat och skapar nautiska, grafiska och stilrena silhuetter i metall till flera olika användningsområden.

Det började med fyrar och lyktor redan 2017. Kurt skapar i metall och just fyren med sin rena, tydliga form blev mycket uppskattad. Idag har de fyrar som lyktor, med ljuset högst upp så klart, både för bordet och väggen, men också servetthållare, grytunderlägg och krokar med fyrmotiv. Sjörapporten avslutas fortfarande med rapport från väderstationerna vid fyrplatserna.

– När vi är ute på mässor och marknader runt om i landet är det ofta vi får frågan om vi har en fyr från deras ort, säger Kajsa, och det har vi nästan alltid. Då blir de så glada för oftast är det bara de mest kända fyrarna som blir avbildade men vi har 30 svenska fyrar i vårt sortiment.

Specifikt från trakten

På sveilisdesign.com hittar du massor av maritima motiv som glasunderlägg, smarta väskor för bag-in-boxen att ta med till stranden, keramik och mycket mer. Metallarbetena har Kurt utvecklat till att idag även skapa andra kända silhuetter från olika städer och orter. En byggnad, en arena, speciellt hus och så vidare. För att bli bra behöver silhuetten vara skarp och tydligt igenkännande.

– Nautiska motiv går aldrig ur tiden och heller inte minnet av en byggnad från “min lilla ort”, säger Kajsa. En silhuett är så grafiskt stilren och ger dessutom vackra skuggmotiv. Det och igenkänningsfaktorn gör att produkterna tilltalar de flesta. De passar i alla sammanhang.

Tex: Sabine von Borgstede

Annons