Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 23 maj 2019

Indianernas färger inspirerar

Array

Konstnär Jan ”Indijan Art” Andersson har nog varit indian i sitt tidigare liv eller så blir han det i sitt nästa. Fascinationen för indianer började i tidig ålder och har aldrig tagit slut. Hans tavlor avbildar nordamerikanska indianernas kultur, färger och vardag.

Jan Andersson är en luttrad konstnär som målat hela sitt liv. Det har blivit många indianer, böcker, filmer och bilder med vilda westerns annorlunda liv och speciellt indianernas kultur, levnadsöden och starka färger är det som återkommer i hans tavlor.

– Jag är inte imponerad av hur vi i västvärlden lever idag, säger Jan, jag känner mig närmare indianernas sätt att se på vår jord och deras sätt att tänka. Därför håller jag nu på att rensa upp i mitt liv och gör mig av med onödiga ägodelar. Jag vill leva enkelt, fritt och kunna resa mer.

Jan arbetar med blandteknik, akrylfärger, klipper och klistrar, grafik, stenlitografi och även laserskurna skulpturer i plåt. Många av hans kunder är som han, intresserade av Nordamerikans indianer, sen finns det de som väljer dem mer på utseendet än att det just är indianmotiv. Just nu arbetar han med sin kommande utställning i Hjo som ska vara under pingsthelgen.

– Just nu har jag hamnat i en svart/vit-period och gillar att arbeta med olika tekniker och skulpturerna, men indianerna består, säger han glatt. Det är inte för inte som hans vänner kallar honom Indianjanne och det bär han med stolthet.

Text: Sabine von Borgstede

Annons