Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Sport 25 jan 2022

Idre är redo för sportlovets skidfamiljer

För dig som är sugen på en skidresa med familjen i vinter – kanske den första? – är Idre i Dalafjällen ett intressant alternativ. Här finns Sveriges nyaste skidanläggning Idre Himmelfjäll, naturnära och familjevänligt med boende nära backen.

Sälen och Åre i alla ära, men för många, inte minst barnfamiljer, är Idre nummer ett bland svenska skidorter. Lite mindre, inte lika exploaterat, närmare naturen. Här kan alla, oavsett ålder och kunskaper, känna skidåkningens glädje och uppleva vår fantastiska fjällvärld.

Naturnära och lätt hålla avstånd

På trettio år byggdes ingen ny fjällskidanläggning i Sverige. Sedan fick Idre Himmelfjäll lov att varsamt ta plats på Himmeråsen för att invigas 2019. Här finns idag 22 pister och 8 liftar, alla byggda i så kallad Colorado-stil med slingrande nedfarter, framdragna genom den trolska fjällbjörkskogen.

– Vi har valt att följa naturen och anpassa både pisterna och våra boenden efter den gamla skogen, som till stor del står kvar, säger Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll.

Det innebär bland annat svängig och omväxlande åkning för hela familjen, och nära till nedfarterna. Det innebär också mycket plats, värdefullt inte minst i pandemitider.

– Vi har långa nedfarter och 400 000 kvadratmeter skidyta, det är mycket i förhållande till antalet bäddar. Så det är inte svårt att hålla avstånd ute i pisterna.

Skidglädje för alla åldrar

Planerar du första skidresan med barnen på sportlovet? I Idre finns skidskola för alla åldrar, där skidglädjen alltid står i fokus.

– I en småbarnsfamilj där barnen är nya på skidor rekommenderar jag varmt att låta dem gå i skidskola. Med bara en timme om dagen får ni ut mycket mer av semestern, jag lovar. Och barnen växer av att få lära sig på egen hand en stund, säger Torbjörn.

Nytt för i år på Idre Himmelfjäll är ett alpint skidtorg med ett åkband för de minsta åkarna. Åkbandet är ett lite lättare sätt att åka lift och ger en lägre tröskel för de yngsta nybörjarna.

Boenden finns av olika slag, från rymliga fjällstugor och parhus till lägenheter nära skidskolan och barnområdet, alla nybyggda och toppmoderna.

I Idre finns också Sveriges sydligaste sameby. Renar ses ofta i området och flera möjligheter finns att uppleva dem och den samiska kulturen på nära håll. Eller varför inte ta en tur med skoter eller hundspann? Idre väntar på dig.

Annons