Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Tak 21 jun 2022

Husets hälsa hänger på en hel och ren utsida

En villas utsida får gärna vara vacker, men dess skick och funktion är ännu viktigare. Minsta läckage i taket eller fasaden kan släppa in ovälkommen väta, som förstör husets inre material och konstruktioner. Låt oss titta på grunderna för tvättning och målning av villans skal, eller ”ytterplagg”.

Villanytt bad måleri- och tvättexperterna på vackratak.com att förklara grundprinciperna för skötseln av utsidan. Vi börjar med takpannorna, som numera oftast är tillverkade av betong. Eftersom obehandlad betong har små mikroskopiska porer så riskerar det att suga upp mycket fukt, som kan orsaka sprängningar i minusgrader. Den råa ytan ger dessutom bra fäste för lav, mossa och alger som inte bara ser illa ut. Dess rötter bryter även ner pannornas yta och håller kvar ännu mer fukt. Därför tillverkas betongpannor med ett särskilt tätt ytskikt, men med åren och naturens påverkan försvagas ytan. Det är då dags att måla på en ny skyddande yta, som förlänger takets motståndskraft mot fukt och gör det svårt för påväxt att få fäste. Man kan dessutom bespruta taken med en behandling som gör att påväxten inte trivs alls. Det motverkar påväxt effektivt under några år, och om man upprepar behandlingen innan effekten upphör så behövs ingen tvätt innan, vilket gör upprepningen billigare.

Kan växa även på nya pannor

Påväxt är alltså nedbrytande för betongpannor, och ”den gröna faran” kan även sätta sig på nya tak som har ett bra ytskikt. Men, det sitter ofta lösare och ytligare, och blir mindre krävande att tvätta bort. Det är ändå lika viktigt att påväxt på ett relativt nytt betongpannetak, tas bort eftersom det riskerar att bryta ner ytskiktet. En annan viktig poäng med att tvätta taket, är att man överblickar skicket samtidigt. Det är då smidigt att justera pannor som hamnat i fel läge, eller byta ut de som kanske har spruckit.

Fasaden förtjänar din omsorg

En yttre husfasad av trä är enkel att måla, olja eller byta ut panelbrädor på. Men, det kräver tid, kontroll över virkets fukthalt och insikt om kommande väder under arbetsdagarna. Det förutsätter också att man har god balans och rörlighet för att klättra på stegar och ställningar. Valet av färgtyp är också viktigt, och precis som med takarbetet så ska man samtidigt inspektera materialen och åtgärder brister. Brädor som vridit sig mycket och blottat glipor behöver fästas hårdare eller bytas ut om de är för bångstyriga. Varje ny bräda bör oljegrundas, grundmålas och täckmålas. De ska snedsågas nedtill, med lutning utåt, för att vattendroppar snabbare ska falla av från brädornas nedre ändar. De är annars de känsligaste och mest fuktabsorberande punkterna.

Lämpligast väder för måleri

Idealiska väderförhållanden för fasadmåleri är mellan femton och tjugofem grader. Om det har regnat på fasaden de närmaste dagarna, så bör man mäta virkets fukthalt med en fuktmätare. Det gäller särskilt delar av träfasaden där färg ser ut att ha släppt eller försvagats, eller där oljat virke ser sprucket och torrt ut. Om fukthalten överstiger sexton procent så är det bäst att vänta till det torkat ytterligare.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons