Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Textil 18 apr 2023

Hotellkänslan hemma

Du behöver inte resa bort för att njuta av den exklusiva och lyxiga känslan av att glida ner i en skön hotellsäng. Den känslan kan du skapa själv därhemma med några enkla knep och rätt sängkläder. Magnus Dahlgren på Fritz Magnus, mångårig leverantör av textilier till hotellbranschen, berättar hur.

Det är klart: Visst är det oftast själva miljöombytet som är det roliga och det viktiga när vi reser bort och bor på hotell. Men, om du vill få en doft av semester därhemma och njuta av en del av hotellupplevelsen och känslan även när du inte kan – eller vill – komma iväg, så går det faktiskt. Eller om du bara är så himla förtjust i att bädda ner dig i hotellsäng att du kan tänka dig att göra det varje natt.

Hållbarhet och högsta kvalitet

Villanytt har frågat någon som verkligen har koll på det speciella med att sova i hotellsäng: Magnus Dahlgren, vd för textilföretaget Fritz Magnus, som levererar sängkläder, handdukar med mera till hotell- och restaurangbranschen sedan många år.

– Oavsett vilken typ av lakan, handdukar, kuddar med mera som det handlar om så är det hållbarhet och högsta kvalitet som utmärker de textilier som köps in av hotellen. Vi måste leverera varor som ger en exklusiv känsla och samtidigt är slitstarka och tål att användas länge. De senaste åren har vi även öppnat upp för försäljning till privatkunder, då vi fått många förfrågningar från hotellgäster som vill ha samma kvalitet hemma, berättar Magnus.

Här är Magnus Dahlgrens fem tips för hur du skapar hotellkänslan hemma i ditt eget sovrum:

1) Vita sängkläder.

– De flesta hotell har vita sängkläder, och det av flera anledningar: Det ser alltid fräscht ut, det passar in i alla miljöer, det går att kombinera med allt och är enkelt att tvätta.

2) Färgsätt med plädar och prydnadskuddar.

– Med vita sängkläder kan du sätta färg med hjälp av prydnadskuddar och plädar. Låt textilierna gå ton i ton utifrån en neutral bas av milda färger som smälter in i varandra. Det ger ett lugnande och stilrent intryck.

3) Bädda på hotellvis.

– En lyxigt bäddad säng ger dig hotellkänslan direkt. Placera de större kuddarna mot sänggaveln och de mindre framför på rad. Och istället för att bädda med ett helt överkast: Lägg en halvpläd eller filt nere vid fotändan.

4) Mangla och stryk.

– Att mangla eller stryka sängkläderna kräver lite mer arbete, men det lönar sig – för du får fram en extra lyster och en helt annan släthet. Mangel är bästa, men strykjärn på medelhög värme fungerar också bra.

5) Välj rätt sängkläder efter din smak.

– Jag får ofta frågan: Vilken sorts sängkläder är bäst? Men det finns inget allmänt svar på den frågan, utan hänger helt och hållet ihop med vad du själv gillar. Vissa gillar en tunnare satängkvalitet och ett lakan som glänser och är sammetslent och följsamt. Andra älskar lakan med mer struktur, som mormors gamla linnepåslakan, och så vidare. Det viktiga är att du väljer hållbara lakan av hög kvalitet. Då kan du trivas med dem i både tio och tjugo år.

Text: Tobias Christoffersson

Annons