Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 6 okt 2023

Hösten är högtid för fix och snickeri

Med hösten kommer behov av både snickeri- och underhåll. Utvändiga snickerier och utemöbler bör fixas innan vintern, samtidigt som nya invändiga vinterprojekt ska byggas i hemmet. I Malmö är det många husägare som kontaktar Dennis Blum, med firman DenTysken.se. Han förklarar vilka projekt som är särskilt lämpliga under höst och vinter.

Dennis Blum märker tydligt hur hösten får villaägare att se om sitt hus och gärna vill göra det fint och mysigt hemma:

– Ja, det är nu vi har tid för att samla familj och vänner. Men också att hinna tänka igenom hur hem och trädgård kan tas om hand på bästa sätt. Många vill ha specialdesignade möbler, platsbyggda hyllor och måttbeställda köksdelar. Då vänder man sig till ett finsnickeri, som hos oss.

Snickeri inne och ute

När hösten kommer så riktas blicken in i hemmet. Många ser möjligheterna till att få det mer funktionellt, platsbesparande och vackert med nya och anpassade delar, vilket kräver skickligt snickeri.

– Visst, instämmer Dennis. Många kommer med sin dröm om en ny köksö, för att laga till den där goda höstgrytan. Andra vill sätta upp en akustikpanel som ger värme och bättre ljudmiljö till rummet. En tredje vill bygga ett inglasat orangeri för mysiga kvällar, eller för att ställa in fryskänsliga växter i. Med spots och belysning blir det både mysigt för människor och växter.

Kolla fönster, tak och utemöbler innan vintern

Dennis berättar också att denna tid på året kan det vara bra att olja trädgårdsmöblerna och ge yttertaket en översyn. Kanske bör den inglasade verandan eller husets fönster isoleras?

– Att röja i rabatterna och göra det vinterfint är också lämpligt nu. Det kanske låter mycket, men det är viktigt att ta hand om huset, och har man inte tid så är det bara att ringa, exempelvis till oss.

Massivt hårdträ om det finns

Dennis upplever att fler och fler efterfrågar det personliga och vill ha något utöver det vanliga när det kommer till möbler. De söker efter inredning i riktigt trä och gammalt trähantverk som ger den varma sköna känslan man längtar efter under hösten. Som många andra finsnickare arbetar Dennis Blum ofta med ädelträ och hårda träslag för sina kunders räkning. Favoriter är träslag som ek, acacia, poppel samt körsbär med sin vackra ådring och röda ton. De hårda träslagen har mer struktur och form.

– Ja, det finns många som vill ha något som sticker ut. Massivt trä framhäver den naturliga ådringen. Och gärna enkeloljat naturmaterial. Personligen skulle det vara väldigt roligt att få jobba med kundernas egna nedhuggna träd. En gång fick jag äran att tillverka ett massivt matbord av sextio år gammalt furu! Jag älskar att tillverka med egna händer, utifrån min eller kundens ritning och önskemål, avslutar Dennis Blum.

Annons