Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 13 mar 2023

Hos arkitekten: Detaljerna som gör ett hus till ett hem

Ljus, utrymme, komfort, trivsel, utsikt, omgivning, akustik, funktion, logistik, material och uttryck är bara några faktorer som arkitekten jobbar med för att rita ett hem. Christoffer Andersson Arkitekter i Umeå bjussar på värdefulla tankar att ha med sig när man drömmer om ett personligt hus.

Hemmets arkitektur påverkar vårt mående i mycket hög grad. Vad som blir funktionellt, tryggt, stimulerande och harmoniskt för någon beror på hur väl arkitekturen uppfyller personens drömmar, behov och önskemål. Christoffer Andersson och Krut Zetterlund, båda arkitekter (SAR/MSA), tipsar om vad som leder till ett gott hem.

Fokusera inte på byggnaden enskilt, som en isolerad dröm. Man vinner så mycket mer om man i stället börjar titta på tomten. Egenheter och karaktärsdrag som en lutande slänt, en utsikt, ett krokigt träd, en berghäll, solens position och vindriktningar bör medverka i visionen. Visst kan en del hinder behöva överbryggas, men ofta kan platsens unika förutsättningar välkomnas och integreras i ett personligt hem, säger Christoffer.

Taktila värden

När man väl tagit beslutet att låta en arkitekt rita sitt blivande hem, så är mycket vunnet, förklarar Krut:

-Att kombinera sin egen och kanske hela familjens alla behov och värderingar, och samtidigt ta vara på platsens värden, är komplicerat. Varje val av material, form, färg, stilreferenser och proportioner påverkar känslan, så det räcker inte med ingenjörskunskaper.

Vilken känsla som uppstår när vi berör olika material, har större påverkan för både trivseln och kvalitetsuppfattningen är många anar.

-Ja, en fönsterbänk av granit, ett golv av ek, ett stadigt dörrhandtag av gjutjärn eller en läderlindad ledstång. Allt vi rör förmedlar något. Så, ett råd är att sträva efter att välja material som kan bli sköna och vackra med åldern. Exempelvis läder, natursten och trä.

 God arkitektur oberoende av budget

Det kan låta svårt att balansera känslor mot eventuella kostnader och funktioner, men där kommer arkitekten in som guide för att göra valen enklare.

-En tredje aspekt är budgeten. Vissa tror felaktigt att det arkitektritade är synonymt med lyx. Men som arkitekt utgår man ju alltid från beställarens budget, oavsett storlek. Man glömmer lätt bort att när man väljer ett färdigritat kataloghus så betalar man för säljarens arvode. Den kostnaden kan vara lika hög som om man låtit en arkitekt rita ett unikt hus, avslutar Christoffer.

Text: Tom Swales

Annons