Skönhet & hälsa 7 feb 2019

Hört talas om curcumin?

Om inte så har du med all säkerhet hört talas om gurkmeja. Fredrik Pernehed, ägare på Turmerix Sverige, arbetar sedan ett par år tillbaka med att sälja och saluföra gurkmeja.

-Det finns olika sorters gurkmeja, förklarar Fredrik. Det många missar är att curcumin, alltså det verksamma ämne som finns i gurkmeja, varierar i mängd. Alleppey gurkmeja, som finns i Turmerix, innehåller 6 % curcumin, vilket är en mycket hög andel jämfört med gurkmejan på kryddburk som endast innehåller 1–2 %.

Gurkmeja är besläktad med ingefära, och har sitt ursprung i Indien där den använts i flera tusen år i matlagning och som medicin. Främst känns den igen på sin gul-orange färg som kommer just från ämnet curcumin.

Vidare berättar Fredrik att curcuminets hälsofrämjande effekter numer är vetenskapligt dokumenterade:

-Turmerix är inte bara medicinsk förebyggande, det kan också verka lindrande och hämmande vid olika typer av inflammatoriska sjukdomar som migrän, IBS, reumatism, artros, hudproblem mm. Många av mina kunder vittnar om lindring redan under första veckan.

Äter man gurkmeja varje dag får man en bestående och märkbar effekt, berättar Fredrik, och understryker att det är lätt att använda produkten då den redan är blandad med andra örter och kryddor som förstärker curcuminets effekter ännu mer.

-En burk Turmerix innehåller 260 g skonsamt mald gurkmeja och räcker i drygt 2 månader. Du tar bara en tesked och blandar i vatten, morgongröten, muslin eller i varm mjölk för att få en god guld-latte. Produkten är lätt att använda och ger verkliga resultat, säger Fredrik, som själv haft god effekt av Turmerix i samband med ett benbrott.

Text: Petra Roman

 

Annons