Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 29 jan 2022

Hon ger din inredning en andra chans

Louise Berglund är inredaren som brinner för återbruk. Hon hjälper dig säga nej till överkonsumtion och ja till smarta remakes och kreativa lösningar som ger dina möbler och din inredning en andra chans.

Intresset för loppisar och second hand har hon med sig sedan hon var liten. Lusten att blanda gammalt med nytt och att göra om begagnade saker till något eget har växt fram med åren. Det har engagemanget för en mer hållbar värld också gjort. Men det var efter att Louise Berglund bytte bana i livet från ett jobb som socionom till en utbildning till certifierad inredare som bitarna föll på plats – och bildade någonting helt nytt.

– Alla vet om det, eller de flesta av oss: vi lever över våra tillgångar i vår del av världen. Överkonsumtionen är ett av våra stora problem, och det gäller inte minst inredningsvärlden. De stora möbelföretagen producerar jättestora volymer och triggar trender, allt för att vi ska köpa nytt allt oftare.

Ändra på detaljer och förvandla med färg

Louise startade eget och formulerade sina tankar som The Second Chance Interior Concept.

– Konceptet är en mix av mitt intresse för återbruksdesign och att vilja göra en liten insats för planeten. Jag vill visa att det finns andra sätt att förnya din inredning på än att bara köpa nya grejor: hur du kan ge det du redan har en andra chans.

Här delar Louise med sig av några tips och tricks.

1) Flytta runt och se med nya ögon.

– Det är så lätt att bli hemmablind. Prova att flytta soffan en bit in i rummet från väggen, byt plats på gardiner och taklampor, plötsligt uppstår nya kombinationer och en ny känsla.

2) Byt ut detaljer och mindre saker.

– Du behöver inte ett helt nytt möblemang för att förnya ett rum. Prova att byta ut mindre saker, ändra på detaljerna: lampor, kuddfodral, gardiner och textilier. Sy nya kuddfodral av udda textilier, sy ihop flera mindre mattor till en stor.

3) Förvandla med färg.

– Ge soffbordet eller lampan en ny färg. Köp några krukor på loppis och måla dem i den där trendiga färgen om du gillar den. Sprayfärg eller vanlig akrylfärg är lätt att jobba med, och om du blandar lite bikarbonat i färgen får den en lite betonglik ruff finish.

Personligt är hållbart

I sitt företag Second Chance Interiör & Design hjälper Louise Berglund sina kunder att förnya sin inredning på ett hållbart sätt. Hon jobbar alltid i tre steg: 1) Se vad som finns och hur det kan förnyas 2) Köpa till något second hand 3) Köpa något nytillverkat.

– Det är såklart inte ”förbjudet” att köpa något nytt! Men när du gör det: tänk igenom ditt val noga. Välj bort plast och spånskivor till exempel, tänk på hur möbeln är producerad och om den kan återvinnas. Känn efter vad du vill ha, inte vad trenderna säger. En personlig stil är en hållbar stil.

På interiörbilden är allt förutom soffan och mattan från second hand.

Stolen är omgjord med ny bets och annan klädsel.

Annons