Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 2 sep 2022

Hon andas och lever genom sina färger

Många nyårslöften rinner ut i sanden, men för Annika Vretinger blev löftet verklighet. Hon vågade bejaka sin kreativa sida och idag ställer hon ut sin färgstarka, överraskande konst både i Sverige och utomlands.

Det går fort nu för konstnären Annika Vretinger som driver sin egen firma Art by Vretinger. Under våren har utställningarna avlöst varandra i Stockholm, Göteborg och New York samtidigt som hon jobbar parallellt som slöjd- och bildlärare.

– Mönster, färg och form är mitt ankare. Det har varit så genom hela livet, det är i färgen jag landar och reser mig, säger Annika.

Konstnärskapet ett nyårslöfte

Att satsa på sitt konstnärskap var egentligen ett nyårslöfte i vuxen ålder. Hon bestämde sig för att ta steget och våga träda fram, visa det ingen annan hade sett. Hon tyckte att det var hennes tur efter att ha blivit mamma tidigt.

– Att jag är kreativ är ingen hemlighet, men att våga vara jag och visa upp mina målade verk var länge hemligt.

Ja, Annika andas och lever genom sina färger. Hon processar sitt liv framför duken – hennes oas. Det händer att betraktare av hennes konstverk frågar henne vad de ser, men hon ger aldrig några svar.

– Jag vill att varje öga får äga sin sanning, säger Annika.

Inspireras av natur och andra konstnärskap

Annika är uppvuxen i Tyresö och både älskar och behöver skogen och lugnet. Samtidigt hämtar hon också inspiration från stadens puls.

– Jag inspireras även av stjärnor som Frida Kahlo och hennes kvinnlighet, Chagall och Picasso med deras fantasi och serietidningen Larsson med sina fåniga liv och djur som pratar. Jag är lika tramsig och barnslig, jag.

På frågan vilken teknik hon använder svarar hon att hennes bristande tålamod möjligen är den teknik som ligger bakom valet av akryl på canvas.

– Jag målar gärna med händerna eller gamla SL-kort. Ja, jag målar med det jag får tag på, en tidning eller så. Jag målar väldigt sällan med klassiska penslar, då ska de vara av dålig kvalitet så att man ser penseldragen och hantverket, berättar Annika.

Utställning i Dalarna

Annika är inte helt överens med tanken att konstnären ska hålla sig till en särskild stil. Istället fladdrar hon gärna lite hit och dit, det är hennes sanna jag.

– Ju mer jag gör, ju mer idéer kommer. Just nu håller jag på att utforma ett litet samarbete med ett skoföretag. Jag har också en tanke att göra yoga-mattor, en idé som föddes då en kvinna frågade om hon fick meditera bland mina verk.

I sommar ställer Annika Vretinger ut på Erik Lars-gården i Dalarna, så för den nyfikne är detta nästa tillfälle att bekanta sig med hennes konst på plats.

– Annars, kan ni följa mig på Instagram på @artbyvretinger, avslutar Annika.

 

Text: Eva Rydinger

Annons