Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil | Sport 21 mar 2024

Holistiskt synsätt är vägen till bättre träning

Hälsa och träning går hand i hand, och kontinuitet och rutiner är a och o. Det menar Karin Swedberg, coach på Omnia Gym i Göteborg, som brinner för att se på hälsa som en helhet.

Att tänka på sin hälsa är viktigt. Men på Omnia Gym vill coachen Karin Swedberg att vi ska tänka ett steg längre och på ett naturligt sätt få in hälsa och träning i vardagen.

– Många väntar på motivation och lust, men sanningen är att få tycker det är roligt i början. Så se hälsa och träning som en del av livet. När du börjar röra på dig, kommer du över tröskeln. Får du in rutin och kontinuitet får du resultat, och då vill du fortsätta. Och då kommer lusten också!

Vilka misstag är det lätt att göra?

– Många går ut för hårt och tänker projekt med en start och ett slut. Sätt in träningen i livet över tid. Se till att få plats med träningen i vardagen och var realistisk med de förutsättningar du har i livet.

Smarta maskiner hjälper

För att hålla rutiner och kontinuitet har man på Omnia valt att jobba med ”smarta träningsmaskiner”. Medlemmen får ett personligt kort att använda vid varje träningstillfälle. Kortet innehåller inställningar och vikter som är förinställda och personligt anpassade. All träning är kopplat till en dator där rörelserna loggas och kan följas.

– Maskinerna läser av dina personliga inställningar och vikter. Om medlemmen gör en rörelse som verkar vara lite för lätt får vi en notis om att det är dags att höja vikten. Antingen smyghöjer vi eller rådfrågar vi. Det beror på medlemmen och hur den vill att vi ska jobba. Vi har lärt känna våra medlemmar och det är människan som är i fokus och bestämmer.

Coach och avstämning

Men smarta maskiner ersätter inte vikten av en personlig coach, menar Karin. Alla medlemmar har sin huvudcoach som de träffar regelbundet för avstämning och planering. Detta gör att medlemmarna behåller sitt fokus och sina rutiner. Vid ett uppstartsmöte ser man över vardagen och livsstilen och sätter ett träningsprogram för den kommande månaden.

– Coachen är som en träningskompis som saknar dig när du är borta och som möter dig i både upp- och nergångar. Vi är noga med att alltid ha kunnig personal på plats för att guida och peppa i din träning. Vi coachar också utifrån medlemmens behov med målformuleringar som kan handla om allt från program för att gå ner eller upp i vikt, kost och träningsupplägg samt frågor kring kvinnlig hälsa, där klimakteriet eller menscykeln har en påverkan.

Karin Swedberg avslutar:

– Många stannar kvar här tack vare för att vi är ett familjärt hälsocenter där alla är välkomna. Det är en härlig stämning och en skön miljö som inte finns någon annanstans. Precis som det måste vara när man ska hand om sig själv och förändra sin livsstil.

Text: Eva Rydinger

Annons