Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 23 mar 2024

Hitta energin med vår och vårvinter i Dalarna

I Orsa Grönklitt står naturen redo året om. Villanytt tar en titt på vårens gröna innehåll som kan bli en uppladdning med skogsbad och avkoppling.

Att prata ”outdoor” har blivit allt mer populärt. Att vandra, cykla och paddla lockar många till Orsa Grönklitt i norra Dalarna. Men man måste inte prestera när man är här, här kan man också göra ingenting, menar Sophie Resare i Orsa Grönklitt:

– Avkoppling, välmående och njutning är lika viktigt. Ladda från naturen, njut av stillhet och lugn. Naturen är stor, det blir aldrig trångt här i Orsa Grönklitt.

Skogens famn är stor

Sophie berättar att i april ligger snön oftast kvar och det kan vara mycket snö i skogen. Det är en härlig tid för att sitta i en snödriva eller en slogbod och njuta av solen.

– När våren tar över är det underbart att ta sig ut i skogen som vaknar till liv, lyssna till vårbäckarnas porlande och naturlivet med småfåglarna som kommer tillbaka. I maj kan det vara häftigt att se hur både snödrivor och vitsippor samsas sida vid sida.

Många av Orsa Grönklitts gäster som är här på våren känner att de blir påfyllda med energi.

– Att vara ute i skogen ger nya intryck, både inre och yttre, man ser naturen på ett nytt sätt. Många blir också nyfikna på att uppleva Orsa under andra säsonger. Och det är väldigt kul, vi har öppet året runt.

Vandring för alla

Alldeles vid anläggningen går det flera leder som har olika längder och svårighetsgrader. I maj kan vandringslederna fortfarande vara lite blöta på sina ställen, berättar Sophie. Dock finns grusade vägar och en multibana som är asfalterad för barnvagn och rullstol.

– För den som vill vandra mycket har vi fina leder i närområdena också. Det finns många toppar att bocka av om man vill göra det, säger Sophie.

Genuint boende

I Orsa Grönklitt kan man bo i stuga, lägenhet eller på nyrenoverade Grönklittsgården. Man kan också komma hit och ställa upp sin husbil.

– Vi är inte en jättestor anläggningen utan känslan är personlig, genuin och familjär. Många som jobbar här har varit här många år och det uppskattar våra gäster. För den som önskar har vi lunch året om och under högsäsong öppnar vi också upp våra tre restauranger. Jag vill också tipsa om att luncha i Toppstugan. Efter en vandring hit upp får man en makalös utsikt över Orsasjön och Siljansringen, avslutar Sophie Resare.

Annons