Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Mark/Sten 20 mar 2018

Hitta din egen stil

Gårda Johan säljer marksten, natursten, plattor, murar och trappor i ett 50 000 kvm stort lager på Hisingen i Göteborg. Massor av inspiration för att hitta rätt för just din trädgård alltså.

Men hur vet jag vad jag ska välja av det stora utbud som finns?

– Först och främst slår jag alltid ett slag för natursten. Det är riktig sten som granit och skiffer som framför allt bryts här på Bohuskusten och i Skåne. Även om den är lite dyrare i inköp, tjänar du på det i det långa loppet, säger Patrik Winblad, försäljningschef på Gårda Johan i Göteborg.

Och visst, oavsett vad du väljer håller både betong och natursten i många, många år. Men den stora skillnaden är att naturstenen åldras fint och är inte heller väderberoende som betong, som både kan kalka och frysa sönder.

Lej bort underarbetet

Det är ofta stora plattor och funkisstilen som gäller, 40×60 och 40×40. Men också i kombination med mindre, 21×21.

– Men om du vet med dig att du behöver göra böjar eller ska smyga bort grejer då är det bra med mindre stenar för att fuska där det behövs.

Hur ska jag lägga plattorna då? Var är ett bra mönster?

– Jag brukar säga att det inte finns något givet mönster. Utgå inte från något system utan lek och bygg själv för att hitta det som passar och blir snyggast hemma hos dig. Precis som när du målar en teckning. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. För att få ett bra resultat är det viktigaste underarbetet.

– Det är det tråkigaste och blir därför det som folk ofta slarvar med. Stenen ligger inte stilla om underlaget inte är välgjort. Beroende på hur du har grävt ut under och vad du använder för återfyllnadsmaterial kan resultatet skilja sig åt. Det är viktigt att det blir ordentligt gjort för att få rätt fall och bra dränering.

– Därför är mitt tips att leja bort underarbetet och lägga plattorna själv. Många tror att det är svårt och besvärligt att lägga men det är inte alls, inte om underarbetet är rätt gjort.

Text: Maria Felldin

Annons