Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 2 feb 2021

Hett med fotokonst i exklusiv upplaga

Konstnärligt fotograferade och inramade posters får ökat utrymme i våra interiörer. Men de som vill ha en mer personlig heminredning, eller mer karaktärsfull kontorsmiljö, söker inte bilderna på varuhusen. Genom att vända sig till en posterbutik med egna fotografer så hittar man ett mer exklusivt utbud. Vi kontaktade Daniel Söderholm, på Premiumposter, och deras fotograf Rebecka Rynefelt, för ett snack om bilder på väggen.

 

Rebecka är upphovsman till majoriteten av nätbutikens vackra fotografier, som bara erbjuds där. På frågan om varför många önskar sig bilder ur mindre upplagor, svarar hon:

–Man vill ju att hemmet ska spegla ens personlighet, och inte göra samma val som alla grannar. Man får en närmare relation till bilden och fotografen när man vet att den inte tryckts upp i flera tusen exemplar.

Daniel beskriver vilka bildtyper som folk älskar mest nu:

–De spännande New York-vyerna är forfarande mycket omtyckta. De har något klassiskt över sig, även om de är nytagna av exempelvis Rebecka. Det är en värld som vi förknippar med framgång, äventyr och semester. Det är där det händer, i vår fantasi, och med bilden får vi vara med fotografen på plats.

Dämpat eller pastelligt

Rebecka sätter ord på den andra populära stilen:

–Dämpade, jordnära färger och bruna toner som harmoniserar fint med moderna hem. Men, faktum är att många har två set av bildkonst, som skiftas efter säsong. Exempelvis något mer pastelltonat, med naturkänsla, som hängs upp på våren.

Nittiotalets sexigt poserande modeller har tagits ned från väggarna, för att ersättas av sensualism i mer sober stil, konstnärlig touch och antydande skuggor.

–Många väljer våra bilder för att de berör på något sätt, och det är samma magkänsla som avgör om vi ska ta in en bild, berättar Daniel.

Allmänt bildintresse

Att vi numera byter väggkonst och fotoposters oftare kan vara ett tecken på att vi bryr oss mer om vad vi omger oss med. Förr hängdes en tavla upp ovanför soffan vid första bosättningen, som man därefter satt vänd ifrån under resten av livet.

Villanytt berom tips för hur man skapar en skön stämning med inramade fotoposters.

–Våga byta. Posters är förhållandevis prisvänliga, även mer selektiva upplagor som våra. Så det är lätt att unna sig flera bilder som väcker något inom oss, råder Rebecka innan Daniel tillägger:

–Våga blanda konstnärligt fotograferade bilder, med fotografier som avbildar andra designföremål.

Text: Tom Swales

Annons