Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Möbler 6 okt 2021

Hett med återvunna material i nydesignade möbler

Det krävs skickliga designers och hantverkare för att förvandla kasserad plast, trä och metall till eftertraktade möbler. Nu har inredningsföremål av spanska hantverkare, med fokus på hållbarhet, vunnit popularitet bland inredningsintresserade svenskar. Möblerna representeras av den nya webbshopen, Nordisk Hygge, och Villanytt bad personerna bakom berätta mer om ”recyclade” material i inredning.

Anne Bengtsson har länge varit intresserad av hållbarhet. När hon upptäckte en spansk möbelfirma som präglades av miljötänk så förstod hon att det var något som svenskar skulle gilla i sina hem. Vi är ju onekligen ett design- och miljöälskande folk.

-De här möblerna är verkligen spännande och hantverkarnas känsla för innovation och nyskapande märks tydligt. De använder olika träslag, men även plast från havssopor som återanvänts, förklarar Anne.

Att få in lyckade designexempel med hållbara och långsiktiga värden i svenska hem lockade även Annes kollega och make, Rune Holm.

On demand

Ett väl valt material är bara en av många aspekter för att vi som konsumenter ska kunna inreda hållbart.

-Ja, och därför tillverkas de här möblerna on-demand, vartefter de beställs. På så vis finns ingen risk för överproduktion, och slöseri med materialresurser. Visserligen kan man få vänta lite längre på de produkterna. Men vetskapen om att möbeln tillverkats unikt och för hand tillför ett personligt och miljömässigt värde, menar Anne.

Hon tillägger att även tapeterna och textilierna från den spanska leverantören skapas enligt samma långsiktiga mål, vilket gillas av många.

Intresse i Sverige

Idén om miljö och hållbarhet präglar även vilka lokala tillverkare som Anne tar in i e-handeln.

-Visst. Det finns ett stort intresse för att inreda med lokalt, och gärna hållbart skapade föremål. Även många hotell, konferensanläggningar och butiker vill ha den profilen. Men hållbarhet räcker inte, utan kvalitén och designen måste ju hålla så här hög klass för att bli eftertraktade. Som representant för den svenska marknaden kan vi följa hur intresset för det här inredningskonceptet ökar.

Text: Sabine von Borgstede / Tom Swales

Annons