Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 20 dec 2021

Hett i inredning: Gamla möbler med ny look

Ett spännande sätt att ge hemmet en personlig stil är att krydda inredningen med en unik nytolkning, av en gammal möbel. Kombinationen av antikviteternas sirliga former och beslag, ihop med moderna färgval, ger hemmet en spännande karaktär. Bakom flera av de mest lajkade stilexemplen hittar vi paret Mikael och Matilda Berg Hultgren, med firman Project Hultgren. De berättar om hur de ger möbler en ny populär look.

I hem, vinds- och källarförråd står mängder av gamla möbler som folk har tröttnat på. Färgerna, uttrycken och träslagen passar sällan i moderna hem. Ändå har möblerna ofta älskade kvaliteter, proportioner och former som förtjänar bättre än att kastas i avfallscontainern för att bli flis.

– Visst. Så när vi exempelvis ger en utdömd byrå en helt ny stil, så får de ett nytt liv och ett nytt värde, berättar Mikael.

Där finns alltså en miljövinst, och en respekt för det kvalitativa hantverket och materialen. Men, det är främst inredningsintresset som gör det här möjligt.

-Ja, människor vill ha något unikt och personligt i sitt hem, säger Matilda.

Omsorg och noggrannhet

Omvandlingen sker med största omsorg, grundligt slipande, noggranna penseldrag, väl valda verktyg, smakfulla färgval, applicering av eleganta mönster och polering av beslag. En del möbler ansiktslyfts på uppdrag åt kunder, andra för Hultgrens egen försäljning via sociala medier. Genren är väldigt populär, och i synnerhet den stil som utmärker deras arbeten.

-När de hamnar i hemmen så blir de ofta en snackis, något överraskande som livar upp rummet. En del möbler får en tuff och vågad look, medan andra får en romantisk eller elegant stil. Allt beroende på kundernas önskemål och efterfrågan, men också beroende på själva möbelns förutsättningar, förklarar Mikael.

Tydliga önskemål eller fria händer

Inom den här inredningstrenden ryms många stilar, och somliga kommer till verkstaden i Vendelsö med bestämda önskemål.

-Lämnar man in sin möbel så kan man ju visa nätbilder, för att förklara vilken stil möbeln ska få. För trygghetens och exakthetens skull kan man också välja en bestämd färgkod. Andra scrollar bland våra tidigare arbeten, gillar vår smak och ger oss sedan fria händer att föreslå den nya looken, avslutar Matilda.

Text: Tom Swales

Annons