Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Fönster 9 sep 2023

Heta trender på fönstermarknaden

Svarta fönsterprofiler och dörrbeslag, större glas, maximal värmebehållning och rejälare altandörrar. Det är bara några trendande egenskaper som allt fler husägare vill ha. Det märks i både dagens och morgondagens utbud hos fönster- och dörrutvecklaren Nordan. Vi kollar in trenderna och nyheterna.

En tydlig trend är den växande efterfrågan på svarta beslag, lås, gångjärn, vred, ramar, karmar och profiler. Ingbert Andersson, produktutvecklingschef hos Nordan, berättar:

-Ja, och det är främst inom modern arkitektur och nybyggnation som intresset för svart stiger. Efter att vi tog fram alternativet Blackline, så blev det möjligt att få alla delar i svart. Det märktes direkt att både husägare och arkitekter hade längtat efter det. Vitt är visserligen det vanligaste valet, i synnerhet för den klassiska villastilen, men svart är klart på uppgående.

Mer glas i villorna

Ingen har väl missat att riktigt stora fönster blir vanligare i villaområdena. Marknadschef Andréas Dahl instämmer:

-Visst. Många vill ha mer dagsljus och kontakt med utemiljön, inifrån. Och vartefter alla våra fönster ständig blir mer energieffektiva så kostar det mindre i energiförbrukning och investering, att unna sig större. Ett exempel är serien Ntech med U-värden ända ner till 0,6.

Önskan om mer glas märks också bland ytterdörrarna, främst mot trädgården.

-Förr var helglasade altandörrar det enda alternativet, som man skulle akta sig för att slänga igen. Men nu kräver husägare stabilare och tryggare glasdörrar mot terrassen eller balkongen. Därför har vi utvecklat helglasade dörrar inom vår ytterdörrserie, Bor. De bjuder även på tufft motstånd för inbrottstjuvar, vilket ”Utsikten” är ett elegant exempel på, intygar Ingbert.

Medvetna och kalkylerande husägare

Energieffektivitet är den mest eftertraktade egenskapen, vilket tydligt märks på folks flitiga användande av den populära klimaträknaren, på nordan.se. Anderas Dahl:

-Det är en energikalkylator där du enkelt ser hur mycket pengar och energi just ditt hushåll sparar, om du väljer fönster med lägre U-värden. Då får du en tydlig uppfattning om hur snabbt investeringen kommer att betala sig. Samtidigt visas hur mycket man sänker sitt utsläpp av klimatpåverkande koldioxid, med den fönsterprodukt man är intresserad av.

Text: Tom Swales

Annons