Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Livsstil | Mat & Dryck 9 nov 2022

Hela upplevelsen avgör vilket julbord vi väljer

Annonserna för julbord är verkligen många och ser ganska lika ut. Det gör att vi alltmer längtar efter arrangemang och platser som kan ge oss en särskild stämning och gemensam upplevelse. Villanytt ber Thomas Berndtsson, på Restaurang 1869 i Carlstens Fästning, om råd för hur ett besök på julbord kan bli något speciellt.

Om vår längtan efter julbordet bara handlade om de förväntade klassiska rätterna, så skulle vi nöja oss med sill, köttbullar och Janssons frestelse på den lokala pizzerian.

-Den perfekta och oförglömliga julbords-upplevelsen handlar om så mycket mer, berättar Thomas. Många sällskap gör misstaget att boka ett julbord mitt i stan. Men, då är risken stor att vissa vänner avviker tidigt för att gå vidare mot barer och klubbar. Då missar man den sammansvetsande möjligheten att låta samtal och glädje utvecklas, eller att dansa loss tillsammans efter maten. Att julbordet här ute på Marstrand är så populärt handlar delvis om att släktingar och kollegor samåker och anländer med färjan tillsammans.

Redan vid kajen välkomnas gästerna och tillsamman med uppklädda karoliner-soldater går de i fackeltåg upp till Kungsporten.

Plats och lokal spelar roll

Julbord handlar också om traditioner, men någon historisk atmosfär är svår att hitta i moderna konferensanläggningar, stora mässhallar och varuhusrestauranger.

-Om lokalen och platsen har en historisk koppling och spännande stämning så uppstår en mer genuin julkänsla. Exempelvis, här sitter gästerna under riddarsalens månghundraåriga stenvalv, och omges av fästningens mytomspunna historia. Serveringspersonalen är klädda i karolinernas uniformer och fångarnas dräkter, som hör till platsens autentiska historia, berättar Thomas.

Utöver det vardagliga

Maten står naturligtvis i centrum för ett lyckat julbord. För att alla i sällskapet ska känna sig lika speciella så bör man välja en arrangör som skapar lika mycket matlycka för allas preferenser.

-Ja, det ska inte spela någon roll om du älskar härliga charkuteri-rätter, havets läckerheter, vegetabilisk baserade delikatesser, eller föredrar gluten- eller laktosfritt. De veganska rätterna ska aldrig kännas som undantag eller kompromisser, utan vara skapade med eftertanke och omsorg, så de även tilltalar icke-veganer. Julbordet handlar ju om en matupplevelse utöver det vardagliga, för alla.

Hemligheten bakom det är, enligt Thomas, att julbordet ska bjuda på både det efterlängtade och det överraskande, och dessutom vara vackert.

Text: Tom Swales

Annons