Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck | Resmål 16 apr 2020

Hederlig gammal marknad med allt, för alla.

Visserligen är kreaturen sedan länge borta. Men i övrigt är det “business as usual”, och så har det varit i 117 år i sträck nu. Vi pratar om Nossebro Marknad – landets överlägset äldsta månadsmarknad.

Marknaden arrangeras elva gånger om året, alltid sista onsdagen varje månad, december undantaget. Från drygt 500 stånd och bord erbjuds allt från traditionsenligt marknadsgodis till träslöjd, blommor, bröd, frukt, grönsaker, handarbeten, hemtextil, kläder, korv, leksaker, pappersvaror, presenter, prydnadssaker, hudvårdsprodukter, ekologiskt och lokalproducerade produkter.

Marknadsdagarna har sina egna teman, allt för att locka nya både besökare och försäljare. Aprilmarknaden fokuserar på hus och trädgård då kan man träffa trädgårdsexperter. Majmånad är det grill och camping och junitema blir kropp och själ.

– Det är ju en potatisbygd här med tre stora odlare, och fler lokala producenter som kommer med sina grönsaker, jordgubbar, honung, saft, sylt med mera, berättar Pernilla Nilsson, marknadsansvarig. Så i oktober har vi tema närproducerat. Då kommer det hit en kock som lagar till raggmunk och fläsk, på biblioteket kan man prova på potatistryck, och så hoppas vi kunna erbjuda smakprov. Folk gillar det. Det kommer besökare från hela Västsverige.

– I juli månad 2019 hade vi över 15 000 besökare här och det är ett mål att hålla de besökssiffrorna och kvalitén under alla sommarmånader, säger Pernilla.

– Vidare måste vi också anpassa oss till att publiken blir allt yngre. Det gör till exempel vi måste bli mera digitala och sätta miljöfrågorna högre, närproducerade och ekologiska produkter kommer allt mer i fokus, säger hon.

Text: Sabine von Borgstede

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

Annons