Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 14 maj 2022

Härma naturen och skapa en hållbar trädgård

Vi blir allt mer medvetna om att bin och insekter behövs för att hålla igång ekosystemet. Vad kan vi mer göra? Vi rådfrågade Thérése Dekker som brinner för att skapa hållbara trädgårdar genom företaget Dekker Trädgårdsdesign.

För att stå emot framtida klimatförändringar krävs att vi tar ett steg tillbaka, lär oss av naturen och skapar hållbara trädgårdar. Och att hushålla med vatten är ett steg på vägen, menar Thérése Dekker:

– Jord och vatten hör ihop. Jorden ska inte vara bar – då avdunstar den. Föreställ dig hur det ser ut i skogen, marken är aldrig naken och bar där!

Många köper täckbark för rabatter och odlingsland men det behövs inte. Thérése Dekker rekommenderar att man täcker jordytan med marktäckande perenner eller gamla växtdelar som löv. Dess förmultnar snabbt och förbättrar jordstrukturen. Gräsklipp fungerar också, speciellt på odlingsytor som kräver mycket kväve, men var försiktig med för mycket i vanliga rabatter. Och tänk på att inte få med ogräs i gräsklippet.

– Låt löven ligga kvar, precis som i skogen. Välj också växter som är tåliga för torkperioder och regn, då behöver du inte stödvattna. Ett annat knep för att spara vatten är att samla regnvatten från taket till exempel. Det räcker kanske inte till hela trädgården, men till de mest vattenkrävande växterna.

Blommor och bin

För att ekosystemet ska hållas igång behövs bin och blommor för pollinering. En hållbar trädgård bjussar på blommor redan tidigt på våren. För nyvakna humledrottningar är blommor som till exempel vårkrokus och blåstjärna viktiga. Med öppna och enkla blommor är det enkelt för pollinatörer att komma åt nektar. Fyllda och förädlade blommor som vissa rosor och hortensior har ofta förlorat sin nektar och pollen.

Och du behöver inte ha ett insektshotell, det räcker med håligheter för att insekter ska hitta boende. Skapa ett litet hörn i trädgården och arrangera lite oordning med trädgrenar och stenar. Om du vill ha mer struktur kan du bygga en kallkompost med inramning i trä. Då skapar inramningen strukturen och grenarna blir bra för insekterna.

Hämta mat i sin trädgård

Perenna grönsaker och växter som återkommer år efter år är ett annat perspektiv på att skapa en hållbar trädgård. Sparris, jordärtskocka, gräslök, rankspenat och rabarber kan man odla i vanliga rabatter.

– Salladssorter har dekorativa blad i rabatterna. Det finns även blomperenner som är ätbara. Funkia och strutbräken till exempel, där kan man steka skotten med lite vitlök och salt. Jordärtskockan blommar i gult och har en matig knöl som sprider sig och sköter sig själv. Men denna kan man behöva ha lite koll på! berättar Thérése Dekker.

Restriktiv med belysning

I rollen som trädgårdsdesigner tar Thérése Dekker fram ett inspirerande ritningsunderlag till kunden med förslag på material- och växtval. Hon skissar också på rum i trädgården och skuggelement för att skapa en frodigare och grönare trädgård.

– Det handlar i det stora hela om att föreslå rätt växt på rätt plats. Jag vill gärna se fler mindre träd för att ge vandrande skuggor och färre inhägnade altaner som förminskar användningen av tomtytan. Jag vill också se fler buskar och häckar som skapar inre rumslighet och ger bra skydd för djurlivet. Detta gör faktiskt också att tomten upplevs som större. En annan sak att tänka på är att inte förorena med trädgårdsbelysning. Med för mycket ljus på natten skrämmer man bort de nattliga pollinatörerna. Undvik belysning på blommande växter och ha en timer på! avslutar Thérése Dekker.

Fem enkla tips för en hållbar trädgård!

Byt sticklingar med dina grannar

Täck nakna jordytor med perenna marktäckare eller avfall från trädgården

Rensa inte bort trädgårdens naturliga insektsbon

Använd trädgårdens resurser istället för att köpa

Köp inte plantor utan att veta om de kommer att trivas

Annons