Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 20 mar 2022

Härdade trägolv för livslång nykänsla utan slipning

Golvtillverkaren Bjelin har utvecklat en metod som gör trägolv tre gånger starkare än traditionell parkett. Därmed elimineras behovet av att slipa trägolven i framtiden, och vi kan fritt välja träslag i de mest påfrestande rummen. Det avslöjar Bjelins sälj- och marknadsdirektör som här förklarar konceptet för Villanytt.

Bjelins kanske inte klingar så bekant i allas öron, men traditionen av innovation är väl grundad, då det är ett systerföretag till världskända Välinge Innovation som uppfann klickgolvet. Härdat trä är den nya milstolpen i trägolvens historia, berättar Johan Larsson på Bjelin:

–Ja, fördelarna är så många för konsumenterna, miljön, valfriheten och den estetiska upplevelsen. Investeringen i ett trägolv räcker nu betydligt längre, och hustillverkare ges frihet att välja träslag, i exempelvis hall och kök, där risken för slag och slitage är stora. För miljön och hushållandet med skogen betyder härdningen att vi inte behöver hyvla onödigt tjocka fanerskivor, med marginal för framtida slipning, och därmed kan vi få ut mer golvyta från varje träd. Det beror delvis också på att vi använder ek från Slavonien, med högre kvalitet. Tillverkningen av härdade trägolv ger också bredare plank än traditionella parkettgolv.

Övertygande resultat

Härdningen sker när träytan pressas samman, under hög värme, med en HDF-skiva som bestrukits med en träpulverblandning. Träytan komprimeras och pulvret tränger in underifrån, så att den naturliga träkänslan behålls på ovansidan. Träfiberstommen gör att plankorna inte krymper eller sväller av luftfuktighet och temperatur, som vanliga brädgolv.

–Mottagandet på marknaden blev så övertygande att Bjelin investerade i nya produktionsanläggningar, med årskapacitet på tio miljoner kvadratmeter golv, berättar Johan.

De cirka niohundra anställda, i Sverige och Kroatien, tillverkar även Bjelins parkett och keramiska kompositgolv.

–Nu är det möjligt för händiga hemmafixare och proffs att klicka ihop en fiskbensparkett utan att spika, limma, slipa och lacka. Det levereras ytbehandlat med vårt unika låssystem, som ger ett klassiskt och avancerat golv på kortare tid.

Utbudet är stort, med rejäla plankbredder och parketter i olika lacknyanser.

–Villaägaren kan till och med välja träsortering, från kvistfritt till rustikare ådring och livfull kvistmängd. Allt finns på hemsidan, och vi svarar gärna på frågor.

Text: Tom Swales

 

 

Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Annons