Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 17 maj 2024

Här hittar sjuttiotals-älskarna teakmöblerna

Sextio- och sjuttiotalets funkis-designade möbler av teak, ek och jakaranda är hett eftertraktade. Men för att hitta de rätta modellerna i prima skick behöver man veta var man ska leta. Villanytt kollar in Beyo Vintage i Hägersten, dit många vallfärdar för att hitta retromöbler.

När besökarna ser möblerna i butikslokalen, eller på beyovintage.se, så häpnar många av skicket. De flesta av stolarna, borden, hyllorna och skåpen ser nästan ut att vara nya.

-Ja, en del tror att möblerna är nyproducerade, men alla är faktiskt gamla originalmöbler. Tillverkade på 60- och 70-talet, oftast i Norden. Fast möblerna såg inte så här fina ut när vi fick in dem. Vi lägger ner stort arbete på att renovera och fräscha upp dem, berättar Fayoz Mukhtorov som driver Beyo Vintage tillsammans med Bernadett Rácz.

De lägger även mycket tid på att hitta de rätta möblerna. För när de blev omoderna på 80-talet så behandlades de illa och gömdes undan på olämpliga ställen, och blev alltmer förstörda. Det är alltså unikt att möta ett så här brett utbud i fint skick.

– Fördelen med den här designstilen är också att möblerna är så användbara, berättar Fayoz.

Passar i nutiden

Varför har den här möbelstilen åter blivit så populär?

– De flesta modeller designades med mycket funktionella och praktiska egenskaper. Till exempel är många av borden utfällbara, och har lika fina proportioner i utfällt som infällt läge. Skåpen har ofta smarta lådor och dessutom är möblerna platseffektiva, och ryms i de flesta hem. Teak, ek, jakaranda och de andra vanliga träslagen från tiden är dessutom starka och tåliga. Och vartefter de här möblerna försvann från folks hem, så började de sakta bli ovanliga och sällsynta. Och då stiger också värdet, berättar Fayoz på Beyo Vintage.

Nutidens minimalistiska inredningsstil och dåtidens funktionalism har så många likheter, och passar därför bra ihop. Inga barocka, skulpturala eller svulstiga kurvor utan rena linjer, plana ytor och smala ben. Träslagen visas öppet och ärligt – utan att kläs i plastfolier och kulörta lacker.

Populära matbord

Äldre kunder känner troligen nostalgi och har sköna minnen av möbelstilen från deras barndom.

-Ja, och för de yngre är stilen fascinerande, spännande och annorlunda jämfört med vad de möter på moderna möbelvaruhus, säger Bernadett Rácz.

Matbord med stolar är särskilt eftertraktade, men när de väl är på plats i folks hem så vill många komplettera med hyllor, bänkar, skåp och lampor i samma stil.

– Vi hinner inte alltid uppdatera webbshopen eller lägga upp alla möbler som blir klara. Så, om du söker efter en viss typ av möbel så är det bra att fråga oss. Den eftersökta möbeln kanske är på väg in, eller renoveras i verkstaden, hälsar Bernadett på Beyo Vintage.

Text: Tom Swales

Annons