Båtar 8 feb 2019

Har du rätt propeller för din båt och ditt båtliv?

Vintern är den bästa tiden att tänka på båtpropellern. Man minns hur båten gick i somras, och det är nu man bör beställa ny propeller eller justering av den gamla, för att vara startklar till våren.

Valet av propeller ger helt olika upplevelser av båtens egenskaper. Faktorer som direkt påverkas är styrka, förmågan att plana ut, acceleration, varvtal, toppfart eller korrekt lågfart för trollingfiske. Niklas Berglund, på Propellerservice i Göteborg AB, byter och justerar propellrar åt kunder som vill få ut optimalt av sitt båtliv:

-Det är ganska vanligt att man har fel propeller. Man kanske har köpt båten av någon som haft helt andra behov. Andra har fått en propellerskada och bytt till en ny som bara vid en anblick liknade den förra.

Ägarbyte och propellerbyte

Niklas möter många som är besvikna över hur båten går, och förklaringen ligger ofta i felaktig propeller:

– En del tycker att båten går för fort när de ska dörja makrill, och sätter då på en propeller med lägre stigning för att få ner farten. När de sen säljer den så kanske nya ägaren vill åka långa sträckor med högre marchfart, men blir då besviken för att båten både går sakta och varvar högt. Det är ju illa för upplevelsen, motorn, miljön och bränsleförbrukningen. Men det kan vi ju lätt ändra genom att justera stigningen eller byta propellern.

Acceleration för vattensport

Olika familjer kan ha helt olika propellerbehov, för samma båttyp. Ju större familj och lastbehov man har desto större är risken för att båten upplevs som trög eftersom den ligger djupare i vattnet. Men, genom att minska stigningen på propellern så kan båten få bättre acceleration och därmed gå högre, med minskat motstånd som följd.

– Då blir det också roligare om de vill åka vattenskidor eller dra en stor lekring. Älskar man vattensport så kan man välja en rostfri propeller med låg stigning och tunnare blad med en cup på toppen för att få riktigt bra grepp. På starkare motorer rekommenderar jag verkligen rostfria propellrar. De greppar bättre, är starkare och flexar mindre i hög fart vilket ger bättre funktion och hållbarhet.

Olika länder, olika behov

Importerade båtar har ofta propellrar för helt andra behov. I Tyskland och Holland har man gärna lägre propellerstigning på segelbåtar och motorseglar, för att få en behaglig låg fart i kanalerna. Men, på våra öppna vatten ger de för låg fart och högt varvtal.

– Många större fritidsbåtar som importeras från bland annat USA har propellrar anpassade för kortare dagsturer med lättare packning, medan vi skandinaver gärna packar och tankar fullt för längre båtsemestrar, avslutar Niklas.

Text: Tom Swales

Annons