Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 16 jun 2024

Hantverksdetaljer som gör skillnad

Låt hantverk och platsbyggd inredning ange tonen när du bygger eller renoverar. Jimmy Gunnarsson hos Hantverkarna Syd berättar om platsbyggda kök, väggfasta bokhyllor, handgjorda fönster och om en sinnebild av Österlen: Simrishamnsdörren.

För dig som ska renovera ditt hus väntar en stor investering och många viktiga val. Alla bostäder har olika förutsättningar, och ibland passar helt enkelt inte standardutbudet.

– Att anlita yrkeskunniga hantverkare och kanske även ta hjälp av en inredare spar ofta både tid och pengar i slutändan, och dessutom kan du få unika och kreativa lösningar speciellt framtagna för dig och ditt hus, säger Jimmy.

Platsbyggt ger det lilla extra

Viktigt när du väljer bygghantverkare är att du hittar någon du kan ha en bra dialog med, såväl innan som under arbetets gång.

– Inför ett projekt går vi alltid igenom förutsättningarna med kunden och alla inblandade. Då kan vi tidigt se och förebygga eventuella hinder eller problem. Vi kan också hitta alternativa lösningar och ge förslag på specialgjord eller platsbyggd inredning som kan ge det där lilla extra. Det är inte ovanligt att vi tillverkar något utifrån ett foto, en inspirationsbild eller från inlägg på Instagram eller Pinterest.

Med platsbyggt menas att skapa särskilda lösningar för en viss plats i ditt hus. Det kan vara köksinredning gjorda för just ditt kök, utan industrins standardmått som begränsning. Det kan vara en väggfast bokhylla, en ny trappa, nya, personliga köksluckor till stommar från Ikea och mycket mer.

Simrishamnsdörren – en levande tradition

Specialtillverkade dörrar och fönster kan lyfta utseendet på ett hus och tillföra karaktär.

– Att kunna sätta in ett nytt hantverksgjort traditionellt fönster i ett äldre hus istället för ett industritillverkat, eller säg ett skjutparti med penselmålade träramar istället för aluminium – det gör stor skillnad. Vi driver även ett finsnickeri med anor från 1940-talet, där vi handtillverkar och måttanpassar mycket av inredningen i våra projekt, säger Jimmy Gunnarsson.

Med säte i Simrishamn är Hantverkarna Syd även med och håller liv i en snart hundrafemtioårig lokal tradition: Simrishamnsdörren. En Simrishamnsdörr är en dörr målad i klar färg och utsmyckad med i regel fyra speglar. Den övre har en glasruta med dekor omkring och de nedre har olika mönster, till exempel en kompass, solros eller romb.

– Alla Simrishamnsdörrar är unika, och tillverkas helt för hand på beställning. Vi gör allt fler för ”export” till andra delar av Sverige.

Text: Tobias Christoffersson

 

Annons