Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 12 dec 2023

Handtryckta julgransmattor för genuin stämning

Många familjer har sin egen traditionella matta under julgranen, som bildar fond för årets klappar och barr. Likt en efterlängtad släkting välkomnas julgransmattorna en gång om året, för att fullända julstämningen. Här inspireras vi av en ny kollektion, vävda av klassisk jute och designade med handtryckta mönster från jämtländska Frösö Handtryck.

Att julgransmattor kan höja julstämningen, är något som intygas av Johan Hallström på Frösö Handtryck:

– Ja, det handlar om att mönster, färger och textilier ska utstråla rätt känsla. Vi har låtit våra samarbetande designers skapa mönster som vi har screentryckt för hand, för att mattorna ska tillföra en riktigt genuin känsla i folks hem. En av våra designers, Toshiyuki Fukuda, har japanskt ursprung och har tolkat den svenska mönstertraditionen på ett sätt, som blivit väldigt omtyckt bland svenska köpare. Även mönstren av formgivarna Amsell Berlin, Karin Mannerstål och tryckeriets egen ateljé har fått mycket uppskattning av de som älskar inredning, hantverk och julen.

Mycket tyder alltså på att de jämtländska julgransmattorna kommer att bli framtida klassiker, i många familjer.

Fördelarna med handtryckta tyger

Screentryckningen för hand ger mönstren och motiven en särskilt detaljerad skärpa, täckning och klara färger. Tekniken innebär också att produktionen är mindre och mer selektiv, än i stora industritryckerier.

-Ja, många vill inreda med våra handtryckta tyger, just för att de är mer unika och att mönstren är karaktäristiska för våra omtyckta designers.

Bomulls- och linnetyger på metervara från Frösö Handtryck används av både proffs och amatörer som syr hemtextilier. Läsarna har troligen sett mönstren och tygerna på kuddar, möbelklädslar, gardiner, väskor, bordsdukar, lampskärmar och bonader.

Riktig jute

Att tryckeriets julgransmattor är gjorda av riktig jute, beror inte bara på att materialet är slitstarkt. Jute signalerar även tradition och en rustik upplevelse. Materialet, väven, färgen och strukturen har referenser till gamla säckar, likt den som tomten har julklapparna i. Jute har ibland en svag, men älskad doft som våra instinkter kan koppla till antika förpackningar, hästtäcken och klassiska julkortsmotiv.

Text: Tom Swales

Annons