Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 29 apr 2022

Handtryckt grafik väcker nyfikenhet och ger ro

Bilderna av konstnären Stine Kjaernsbeck sänder ut rogivande signaler, men triggar samtidigt lusten att få veta mer om figurerna. Med stadig hand skärs och mejslas de negativa klichéerna fram ur linoleumplattor, som sedan färgas in och trycks på konstgrafiskt papper. De unika verken utgör sedan spännande inslag i hem- och kontorsmiljöer.

Stine Kjaersbeck gör varje avtryck för hand, vanligen i unika exemplar, och fortsätter därefter ofta med måleri i andra kulörer tills bilden är klar.

-Att motiven oftast är kvinnokroppar beror nog helt enkelt på dess skönhet och mystik. Jag känner att betraktarna alltid ser att kropparna avbildas med respekt, och inte objektifierat, säger Stine.

Hennes jordnära färger och former ger de spännande tavlorna ett uttryck som påminner om bilder från historiska ursprungskulturer. Ändå har de har en modern touch, en grafisk tydlighet och en vacker enkelhet.

Släpper kraven på perfektion

Villanytt frågar om hon aldrig känner sig begränsad av linoleumteknikens begränsning? Klichéerna kan ju i praktiken bara ge ofärgade, respektive helt färgade, fält? Stine svarar:

-Nej. Även om tekniken verkar ganska kontrollerad, så har slumpen stor påverkan. De färgade ytorna blir aldrig jämnt färgade utan får skiftningar, variationer, mönster som skiftar från svagt till starkt. Dessutom så blandar jag alltid färgen så den blir livfull, ibland med inslag av guld. Eftersom jag vanligen är perfektionist, så känns det skönt att tvingas acceptera materialens och teknikens naturliga viljor.

Färgmatchning eller inte alls

Efter att bilden har tryckts så fortsätter hon ofta att tillföra färger och detaljer, med mineral-akvarell. De få men väl valda kulörerna gör att motiven kan plocka upp accentfärger i inredningar, vilket blir effektfullt och elegant. Stine berättar att vissa köpare har låtit tavlans färger fått styra rummets färgsättning, vilket hon tycker är hedrande.

-Men, många väljer annars bilden för att dess kulörer matchar den befintliga inredningen. Andra väljer bilden för att den talar starkt till dem, och då behöver ju inte färgerna matcha miljön som den hänger i.

Mer av konstnären Stine Kjaernsbeck ser man på hemsidan ”stinekdesign.se” och instagramkontot med samma namn.

Text: Tom Swales

Annons