Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 15 apr 2024

Handsytt i skinn med din egen design

En datorväska med precis de fack du vill ha. En handväska eller plånbok med just de färger, sömmar och detaljer som du drömt om. Laura Didion berättar om handsydda skinn- och lädervaror som du själv är med och designar. Du kan till och med välja veganskt läder!

Hantverket är gammalt, men i vårt land nästan helt försvunnet: Att skräddarsy skinn- och lädervaror för hand. Väskor av många olika slag, plånböcker, mobilfodral, skärp och mycket mer finns idag nästan uteslutande att få industritillverkat, med varierande kvalitet alltefter råvaror, produktionsförhållanden och varumärke.

Högsta kvalitet och även veganskt

Handsydda lädervaror är som sagt sällsynta, men de finns, och det finns flera goda skäl att välja dem.

– Köper du en handgjord skinnväska till exempel från en erfaren hantverkare, så vet du att du får ett arbete av allra högsta kvalitet som du kommer att ha med dig i många år. Du kan också få din väska precis som du vill ha den, ja du kan till och med vara med och designa den från grunden, berättar Laura Didion, läderskräddare och designer med butik och ateljé i Göteborg.

Själv använder hon i första hand läder från Italien och Spanien. För att det är bäst, men också för att läder tillverkas i många fler färger och mönster där än här.

– Läder kan vara så mycket mer än svart, brunt eller beige! Jag tycker om att jobba med många och starka färger. Jag använder bara hudar från ätbara tamdjur som ändå skulle dö, aldrig exotiska djur. Nu finns det för övrigt även veganskt läder! Jag har nyligen gjort mina första varor av kaktusläder, som jag importerar från Frankrike.

Så får du din egen design

Hur går det till att designa sin egen läderprodukt och vad är populärt?

– Plånböcker och handväskor av olika storlek gör jag många, men även datorväskor, mobilfodral och bälten. Jag har modeller som vi kan utgå ifrån, men titta gärna också på skisser, foton, idéer och tankar som mina kunder kommer med. Tillsammans arbetar vi fram väskans egenskaper – om det nu är en väska: Ska den bära tyngre? Då behövs tjockare läder. Ömtåligt, som en dator? Då behöver väskan vadderas. Vilka fack och var? Remmar, över axeln, tvärs över kroppen, eller handtag?

Så långt funktionen. De roligaste valen rör kanske utseendet.

– Vilken färg, vilka mönster på lädret? Vilka färger ska matcha i sömmar och kanske dragkedja? Hur ska metalldetaljerna i byglar, beslag och lås med mera se ut? Allt det och mer kan du få precis som du vill, men en sak är viktig för mig: Jag vill alltid använda det bästa materialet. Varför? Jag vill inte behöva laga de saker jag har gjort själv!

Text: Tobias Christoffersson

Annons