Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Husleverantörer 8 okt 2022

Hållbar byggtradition tog årets småhus till prispallen

För fjärde året i rad har Årets Småhus utsetts av Gar-bo. I år plockade husmodellen Villa Tunhem, som tillverkas av Götenehus, hem vinnarkransen. Det vinnande exemplaret är en villa i herrgårdsstil, intill sjön Ören. Villanytt fick ett samtal med de stolta ägarna, Joel och Johanna.

På en soldränkt tomt utanför Gränna ligger en vacker representant för husmodellen Villa Tunhem. Här bor Joel Arnesson och Johanna Isaksson, stolta ägare av villan som korades till årets småhus. Juryns motivering för det vackra huset på 187 kvadratmeter säger bland annat: Med genomtänkta materialval och lokala hantverkare har man lyckats skapa ett hållbart hus med herrgårdskänsla, inspirerat av den gamla tidens byggtradition.

– Det känns jätteroligt, en stor grej. Och extra roligt när man bygger sitt första hus, säger Joel.

Lantligt men modernt

Den sjönära tomten på 2000 kvadratmeter fick Joel köpa av sin pappa. Och tanken att bygga sitt eget hus började 2019 med lösa tankar och idéer. Två år senare stod huset klart. Joel berättar att de valde husleverantör tidigt.

– Tomten tillhörde en föräldragård som vi har styckat av och ligger hundra meter från sjön, lite upp på höjden. Vi valde Götenehus bland annat för att vi kunde få en totalentreprenad, vilket vi värdesatte mycket, säger Joel.

Kravet inför valet av hus var att det skulle vara så symmetriskt som möjligt, en öppen planlösning med stora sociala ytor och stora fönsterpartier mot sjösidan.

– Vi ville ha ett lantligt men modernt hus. Det skulle vara traditionellt, putsat och stilrent. Gärna herrgårdskänsla, vilket vi fick med symmetrin, men på insidan ville vi ha en modern touch med öppen planlösning, säger Joel.

Arkitekten bollplank

Joel och Johanna har kunnat påverka både interiör och exteriör under processens gång. De har gjort alla tillval själva, kunnat komma med idéer och varit involverade i alla detaljer.

– De har varit väldigt flexibla hela vägen. Vi har kunnat välja färgsättning, kakel, kök och badrum. Vi jobbade också ganska tajt med arkitekten som visualiserade huset med 3D-ritningar. Samarbetet under byggprocessen med snickarna och husleverantören gick också bra. Jag behövde själv inte ha koll på så mycket, säger Joel.

Högsta klass

Joel upplever att kvaliteten känns och märks i deras hus, både byggnadsmässigt och materialmässigt. De anlitade svenska, lokala hantverkare och alla materialval känns genomtänkta, menar ägarparet.

– Vi har också ett bra isoleringsvärde inför vintern. Det var viktigt för mig att ha ett långsiktigt tänk, för det har man igen i slutändan. Det är faktiskt ett sjukt trevligt hus att vara i, avslutar Joel.

 

Text: Eva Rydinger

Annons