Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 11 aug 2023

Ha koll på detta innan du väljer golv

Att trägolv är vackra, tidlösa och hållbara skulle nog de flesta hålla med om. Men vad ska man tänka på när man ska välja trägolv? Tobias Ahnstöm på golvtillverkaren Rappgo, norr om Växjö, ger oss värdefulla råd.

Tobias säger att trägolv är det populäraste valet i Sverige i dagsläget. Och för den som funderar på sitt val av golv så finns det en hel uppsjö av sorter från olika tillverkare att välja på. Tobias ger oss här vad han anser är det allra viktigaste man ska tänka på.

Varför ska man välja just ett trägolv?

– Trägolv är ett mångsidigt och miljövänligt val. Och i kombination med olika ytbehandlingar lämpar de sig väl med alla olika inredningsstilar. Trägolv är också enkla att hålla rena, fångar varken upp damm eller partiklar och bidrar till en hälsosammare innemiljö genom dess naturliga reglering av luftfuktigheten. Ett högkvalitativt trägolv är inte bara ett golv utan också en investering i bostaden. Dessutom erbjuder ju ett trägolv möjligheten att slipa om och även förändra ytbehandlingen. Så skulle man efter en tid vilja ha en förändring betyder det inte att man måste byta ut hela golvet. Sen får man inte glömma trägolvets härliga estetik med varje brädas helt unika ådring.

Men vad ska man som husägare tänka på då när man ska välja nytt golv?

– Det viktigaste att ta hänsyn till är hur golvet ska nyttjas, ens personliga preferenser och ytorna det ska nyttjas i. Trä är ett levande material och olika träslag har olika egenskaper som behöver underhåll i olika utsträckning. Golv i ek och vitask är hårda och tåliga medan furu och gran är mjukare och därmed känsligare för repor, från exempelvis husdjur och leksaker. Här är det viktigt att kombinera funktionalitet med utseende. Då det finns många kombinationer av träslag och ytbehandlingar så finns det också många möjligheter att hitta rätt golv för alla!

Finns det några särskilda trender inom golv just nu?

– Vitpigmenterade golv är fortsatt populära men samtidigt börjar vi se ett ökat intresse för ytbehandlingar som tar fram träets naturliga former och färger. Även mörka, bruna trägolv börjar göra ett återtåg. Men trender kommer och går, avslutar Tobias.

Text: Jimmy Karlsson

Annons