Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Textil 24 maj 2021

Ha hjärtat med dig i det du gör – för dig själv och för andra

Att ha hjärtat med dig i det du företar dig – stort som smått – är att tänka hållbart. Både för dig själv och andra. Att göra gott är att må gott. Man skulle kunna se det som en hållbar livsstil och hjärtat kan du ha med dig såväl privat som i ditt företagande.

Hållbarhet, välmående, meningsfullhet och mindful är begrepp du säkert känner igen och som omger oss i vår vardag. Vad för betydelse som ligger i orden är kanske olika för olika människor men för Camilla Bergsten, grundare och delägare av Månsing, är betydelsen solklar.
– Jag har hjärtat med i allt jag gör och har ett hållbart tänk i varje beslut. De produkter Månsing tagit fram tillverkas till stor del i Indien, Indonesien och Turkiet, ett hållbart tänk är för mig att se till att arbetet för de människor som tillverkar våra produkter är meningsfullt för dem.

Se människan bakom produkten

Att arbetsvillkor världen över ser olika ut och på många håll är undermåliga läser vi om med jämna mellanrum. Som företagare med produktion utomlands har du ett ansvar att se till att människorna bakom produkten har bra villkor, att det lönar sig att arbeta, menar Camilla.
– När jag bestämde mig för att starta eget var det för mig självklart att det skulle vara inom textilbranschen. Lika självklart var det för mig att träffa människan bakom mina produkter. Det har lett till att jag rest i Indien, Turkiet och Indonesien, varit i fabriker och också hemma hos människor som tillverkar det jag önskar. Förutom att det gett mig en ökad förståelse för deras sätt att arbeta och leva har det gett mig vänner för livet.

Traditionell & kulturell hållbarhet

På det sätt Camilla arbetar kan alla välja att arbeta menar hon.
– Det är ett aktivt val jag som entreprenör har gjort. I min verksamhet har jag småskalig produktion och det handlar om hantverk och om traditionell och kulturell hållbarhet. Våra yogamattor till exempel, de handvävs i hemmen hos kvinnor i Indien enligt tradition och kultur. Arbetet är meningsfullt för de människor som tillverkar dem och det är själ och hjärta i varje vävslag.

”Vi måste göra bra val”

Att utröna vad hållbarhet är kan vara svårt menar Camilla, för vad är egentligen hållbart?
– Själv är jag inte mycket för överkonsumtion. Samtidigt ser jag att min produktion gynnar min arbetskraft på så vis att de kan försörja sina familjer genom sitt arbete. Varje gång jag kommer hem ifrån Indien då jag besökt kvinnorna som väver mina yogamattor, vill jag bara sälja fler yogamattor – för att jag så gärna vill ge tillbaks till dem och deras familjer. För mig är hållbar konsumtion att göra bra val, att välja produkter producerade med kvalitet, klassisk design och miljövänliga certifierade material. Att välja producenter med fokus på det traditionella ger en större mening, kulturell hållbarhet och mindful design helt enkelt .

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons