Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 8 okt 2023

Grilla smart och smidigt i det fria

Att få till en riktigt bra grillning ute i det fria är inte alltid så lätt. Daniel Pynnönen på Egons Design berättar om en både smart och smidig lösning: En ihopfällbar grill av hög kvalitet, lätt att packa med på utflykt, camping eller picknick.

Att njuta av god mat lagad över öppen eld ute i det fria är för många pricken över ”i” för en lyckad utflykt, picknick, campingtur eller overlandinghelg. Men att grilla ute i naturen med riktigt bra resultat är inte alltid så lätt.

– Att ta med en stor, ”vanlig” grill är i de flesta fall praktiskt ogörligt eller åtminstone rejält meckigt. Engångsgrillar finns, men är miljömässigt mindre hållbara och oftast lite väl primitiva. Den mest klassiska metoden, att samla ihop stenar i en ring och göra en brasa i mitten, är ju också en möjlighet, men det kräver lite arbete och lämnar dessutom fula brännmärken kvar i naturen, säger Daniel Pynnönen på Egons Design i Norrtälje, ett litet företag som designar och tillverkar egna produkter för hem och friluftsliv.

Ihopfällbart med rejäl stekyta

En av dem är en elegant lösning för friluftmatlagningen: En ihopfällbar grill, som är lätt att packa med och montera upp och ihop.

– Nedmonterad är vår grill ett platt paket på 30 gånger 54 centimeter. Den väger lite för mycket för att vara med på en längre vandring, men är jättesmidig att ha med i bilen och bära en kortare bit. Du får ett grillgaller och en rejäl stekyta så du kan grilla i princip vilken mat som helst. Grillen monteras upp utan skruvar på ett par minuter, och efter användning fälls delarna ihop inåt varandra så att inga brända ytor riskerar att smutsa ner bilen till exempel.

Hög kvalitet och svensktillverkat

Daniel råder dig som ska investera i en friluftsgrill eller andra grillredskap att välja kvalitet som håller länge och gärna svensktillverkat.

– Svenskt stål är svårslaget och är det enda vi använder: 3 millimeter tjockt till grillen, och våra stekbrickor har 4 millimeter tjock stålplåt. Båda diskar du när du behöver med borste och varmt vatten och torkar sedan av – då håller de i många, många år.

Daniel Pynnönen ser sitt Egons Design som en del av en spännande ny utveckling i Sverige:

– I vårt land växer det just nu fram fler och fler mindre verkstadsföretag som med teknikutvecklingens hjälp kan konkurrera med egna produkter av hög kvalitet, och med tillverkning i närområdet. Vi kan erbjuda miljömässigt och socialt ansvarsfulla alternativ till importvaror av sämre kvalitet med långa transporter hit från låglöneländer. Det är vi stolta över.

Text: Tobias Christoffersson

Annons