Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 31 okt 2022

Gränslöst när smidet tar för sig

Som etablerad svetsare av smidda inredningsdetaljer menar Niklas Hugdahl, Hugdahls Metall & Inredningssmide, att räcken, staket och grindar borde ha en självklar plats redan inledningsvis i ett byggprojekt. Men så är det sällan. Istället blir han inkopplad när trappan är på plats. Och det fungerar också naturligtvis. Många gånger har villaägaren en idé om hur räcket ska se ut, en dialog tar vid och tillsammans diskuterar man fram en lösning.

– Ett drömprojekt för mig är att få vara med och skapa en helhet genom att smidet planeras in från början. Att man får med sig samma känsla och stil från grinden ända upp till sovrummet. Jag tror på metallen, det är ett tidlöst, hållbart material och kan hålla i 150 år, säger Niklas.

Olika metaller, olika ändamål

Både interiört och exteriört jobbar Niklas mest med stål, alltså vanligt järn. När det kommer till inredningsdetaljer är spannet större och det kan bli såväl mässing, koppar som aluminium – egentligen finns inga begränsningar. Men den industriella, robusta trenden gör avtryck oavsett.

– En gång gjorde jag ett kök helt i mässing. Fronter och luckor kläddes med en mässingsskiva och köksön blev som en guldkub. Fördelen är att mässing är antibakteriell och är lätt att torka av. Jag har också gjort kök med naturligt svart plåt. Det ger ett gediget uttryck och är fortfarande levande med skiftningar i material och färg.

Trappräcke i rå metall

Just nu trendar obehandlade trappräcken i smide där den råa, robusta känslan är bibehållen. Om man lämnar metallen obehandlad blir det färgskiftningar och rostfläckar, vilket gör räcket levande.

– Framförallt är det i nya hus som man vill ha den råa känslan. Men tröttnar man på det kan man måla om räcket efteråt. I gamla hus vill man ofta följa husets stil och måla det svart eller en annan färg som passar inredningen.

Ytbehandling att rekommendera

Det man bör tänka på är att obehandlad metall kan färga av sig på ljusa kläder. Därför bör man göra någon form av ytbehandling. Vill man ha kvar den robusta känslan är klarlack en variant. Annars är färg ett alternativ.

– Metallen är porig så om den behandlas är den lättare att torka av och hålla ren. Fernissa eller vattenbaserad golvlack fungerar och en färghandlare kan säkert komma med fler alternativ, säger Niklas.

Prefabrikat svårt att montera

För den som överväger att köpa prefabrikat på nätet eller i handeln vill Niklas uppmärksamma köparna på att dessa räcken inte sällan är industriellt tillverkade.

– Det går inte att jämföra med hantverket. Ofta är det en annan kvalitet med tunna rör och sämre svetsat. De ska också monteras själv och det är väldigt lätt hänt att montaget blir tokigt. När det kommer till handledare och räcken, skulle jag vara extra noggrann innan jag köpte något på nätet, avslutar Niklas.

Text: Eva Rydinger

Annons