Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 28 jun 2024

Golvexperten: Så väljer du trägolv i fem enkla steg

Väljer du golv ”bara för att gå på” eller golv som ger bostaden en genuin känsla och en ytterligare dimension? Peter Söderberg på Trägolvsbutiken i Stockholm ger Villanytts läsare värdefulla tips.

Trägolv är ett levande material med en genuin känsla från naturen. Kanske är detta den enskilt största fördelen med trägolv, menar Peter Söderberg som har umgåtts med träet och dess egenskaper sedan långt mer än trettio år.

– Det finns en större medvetenhet kring golv idag. Folk googlar och kan mer när de kommer hit, och det är klart, det är ofta stora ytor och i slutändan en del pengar som det handlar om. Därför är det också så viktigt att välja rätt från start, menar Peter.

Var i renoveringsprocessen ska jag välja golv?

– Ska du renovera är mitt tips att börja med att välja golvet, sedan ta köket, och därefter gå vidare. Golvet binder ihop helheten. Du kan ha en vindsvåning från 1800-talet med murstockar och då är det jättevackert med en lamellbräda med inslag kvist och lagningar. Men för en minimalistiskt inredd villa kan en ektilja som är ren från kvistar vara vackert.

Varför är det viktigt att besöka ett showroom?  

– Jag rekommenderar detta för att det är först när du får se utbudet du kan göra dig en uppfattning om vad du vill ha. Med alla färger, strukturer, träslag och golvtyper gör att det finns 850 olika trägolv att välja mellan och hos oss på Trägolvsbutiken har vi 250 prover att kika på. Ta med dig bilder på bostaden och diskutera med proffsen som kan ge dig hjälp på vägen hur du ska tänka. Valet beror också på vilket underlag som du har idag.

Besiktning, är det verkligen nödvändigt?

– Mitt nästa tips är att golvleverantören gör en besiktning på plats. Då undersöker vi hur underlaget ser ut och vilka begränsningar som kan finnas för olika golvtyper. Fiskbensparkett kräver till exempel sina förutsättningar och en besiktning på plats. Här blir det också tillfälle att diskutera hur rummen används för att hitta rätt ytbehandling. En vanlig fråga jag får är om man kan lägga trägolv i köket, och ja, det kan du. Det handlar bara om att träet får just rätt ytbehandling.

Varför är det bra med att testa hemma med större provbitar?  

– Med lite större provbitar kan du se hur golvet ter sig i bostaden. Det handlar om hur ljuset faller och hur golvet känns i den rätta inomhusmiljön och hur det matchar andra trädetaljer. Våra träprover är 2,20 x 60, rejält stora och ger en god känsla för hur rummet kommer te sig när golvet är på plats. Detta uppskattas av våra kunder.

Vad trendar nu?

– Det roliga nu är att alla färger trendar, från mörkt till ljust, även om det ljusa överväger lite. Plank eller tilja är populärt och det finns också stort intresse för att lägga ett klassiskt fiskbensgolv.

Text: Eva Rydinger

Annons