Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 13 sep 2023

Golv för livet att slita på

Golv att slita på, dag efter dag. Golv att slita på, gammal som ung. Företaget Golvvision verkar i Stockholmsregionen och Jens Andersson vet vad som krävs för att ett golv ska kunna lämnas över till nästa generation – rätt golvval, skötsel och eventuell en ytbehandling.

Med rätt skötsel så kommer ditt nya golv att hålla i många år framöver. Så vad ska du tänka på när du väljer golv?

– Det finns en uppsjö av golv, tänk utifrån behovet. Hur ser hemmet ut, finns det småbarn eller djur? Sportar man ute och är det ofta smutsiga skor i hallen? Tar man hand om golven håller de länge, tipsar Jens Andersson som driver Golvvision i Stockholmsregionen.

Först – vad betyder ett vackert golv för hemmet?

– Det förändrar hela rummet, det blir ett helt nytt rum. Det lyfter hela bostaden! Golvet är grunden i rummet och sedan kan du nästan göra vad du vill med väggarna. När jag lägger golv kan jag fortfarande bli överraskad över hur annorlunda allt ser ut när ett schysst golv har kommit på plats.

När och var behövs ett slitstarkt golv i ett privat hem?

– Först och främst, i köket. Det blir utsatt för vatten och matrester. Man tappar saker. Man tvättar händer och det droppar vatten. I hallen också. Man kommer in med blöta, smutsiga skor, grus och stenar. Det är ofta mycket trafik i en hall, som kommer direkt utifrån och golvet får mycket stryk. Har du djur som hundar eller har små barn i hushållet behöver man slitstarka golv överallt.

Hur ska man sköta ett golv?

– Oftast har dagens golvmaterial en lång livslängd, om man väljer kvalitetsgolv. De är till för att tåla mycket och att hänga med länge. Hur man sköter det beror på. Är det ett trägolv så dammsug eller torrmoppa ofta och torka med en urvriden fuktig mopp någon gång i veckan, men den skötseln gäller många golvtyper. Underhåll golven med det som är rekommenderat från tillverkaren. Generellt med alla golv – ta bort fläckar på en gång!

När ska du slipa ett golv?

– Ett trägolv slipas egentligen när du vill det. Det kan vara för att göra en förändring där hemma, eller för att du helt enkelt bara vill fräscha upp ett slitet golv. Det finns en uppsjö av olika behandlingar du kan göra när du slipar ditt trägolv.

Om det går att oljas in, hur ofta ska man göra det?

– Om du ska olja in ditt trägolv är det smart att underhålla det med tiden, en gång per år ungefär brukar man väl säga. Det beror lite på slitaget av ditt golv, men det är en bra fingervisning för golv i hemmiljö.

Hur vet man att ett liggande golv är slitstarkt och slipbart?

– Det kan vara svårt att avgöra för gemene man. Men slitstarka golv är oftast hårdare golv. Vet man vilket golv som ligger där hemma till exempel så går det ju alltid att söka sig fram till hur pass slitstarkt det är. Slipbara golv är parkett eller massiva trägolv. Där måste man kolla på slitskiktet hur pass mycket det finns kvar att ta av. Även där kan det vara svårt att avgöra.

Vad trendar nu?

– Jag har inte stenkoll på trenderna faktiskt, men något man ser mer och mer av är microcement eller betongrena golv.  Dessa behandlas sedan så att det blir tåligt och schysst. Det är känslan av industridesign man vill åt skulle jag tro, avslutar Jens Andersson.

Text: Eva Rydinger

Annons