Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Okategoriserade | Sport 24 jun 2021

Golf- folksporten på uppswing

Förra året var golfens rekordår i Sverige med över en halv miljon spelare och 11,6 miljoner spelade ronder. Pandemin medförde att 94 000 nya och återvändande golfare tog upp precisionssporten golf. Förutom den sociala biten, den vackra naturen och glädjen i spelet, vittnar många golfspelare om hur deras mentala hälsa och återhämtning förbättras. Mer om tjusningen med golf får vi lära oss av Bengt Ekenberg på Eda golfklubb.

2020 var året som golfens medlemmar ökade med 11 procent. Det var också året då golfen hade flest antal kvinnliga utövare än någon annan sport. 2021 ser trenden ut att hålla i sig och redan nu börjar speltiderna bli fullbokade. Något som många flitiga medlemmar upplever som irriterande, då alla vill komma ut på banan. Bengt bekräftar att det är ett stort tryck på många banor

Spelet med lång tradition

Golfen sägs härstamma från 1400-talets Skottland och andra menar att golfen har sin början på 1600-talet i Nederländerna. Oavsett vilket har golf en lång tradition av rättvisa, etik och gentelmannaspel. Bengt Ekenberg berättar att på golfbanor världen över sker spelet alltid med en atmosfär där du gläds med din motspelare vid ett bra slag och det är det inte många sporter som har.

– På klubben arbetar vi flitigt med att skapa möjligheter till social samvaro bland våra medlemmar. Varje vardag under hela säsongen erbjuder vi möjligheter för alla att ”spela tillsammans” som ger tillfällen att finna spelkamrater.

Golf har många fördelar

Golfspelet innehåller många ingredienser förutom miljön, det sociala och precisionen. På en 18-håls runda går du cirka en mil i snabb takt mellan slagen. Du tränar upp din koncentration och uthållighet och det sägs att en golfspelare lever 5 år längre tack vare sitt spelande.

Enligt Bengt kan man börja spela golf i tidig ålder och fortsätta så länge man kan och orkar. En vanlig golfbana erbjuder hål från 100-600 meter. Men får man inte iväg bollen så långt erbjuder många en korthålsbana med hål från 50-150meter. Genom handicapsystemet är det också möjligt att spela över åldersgränser, kön och skicklighet. Här kan alla vara med.

Men att golf skulle vara dyrt menar Bengt är en myt.

– Det är inga problem att ha stor behållning av golfsporten med ett fåtal, enklare klubbor, säger han. Att det blivit en materialsport är mest för dem som verkligen vill utveckla sitt spel och i golfen har det varit en kraftfull utrustnings utveckling som gör spelet enklare och roligare. Du kan för rimliga pengar köpa utrustning som gör att du slår både rakare och längre.

Corona pandemin har lockat allt fler människor till friluftsliv där golfsporten är en av vinnarna.

– Absolut det är tydligt. Det är många faktorer som lockar i golfen. Det sociala, motionen, mätbar utveckling, tävlande med mycket mera. Inte minst resande. Väldigt många åker på resor både utomlands och inom Sverige. Det är attraktiv med golfpaket med boende direkt på en golfbana som vi har här. Resandet har naturligtvis helt stannat upp under pandemin annars är det oerhört populärt. Golf blir och är ofta en livsstil, menar Bengt.

Text: Sabine von Borgstede

Annons