Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil 26 jan 2024

God tandhälsa håller hunden friskare

Det finns en utbredd okunskap om att dålig tandhälsa kan påverka hundens mående. Susanne Andersson på djurtandvårdsföretaget Accesia berättar för Villanytts många hundälskare om hur du ska tänka.

På samma sätt som vi människor behöver ta hand om tandhälsan är det också viktigt för våra älskade hundar.

– Munhålan är kroppens spegel. Den vanligaste sjukdomen i munhålan är tandlossning som påverkar hela allmäntillståndet hos hunden. Karakteristiskt är lättblödande tandkött. Bakterier som finns i tandfickan frisätts i blodet vilket i sin tur kan påverka lever, njurar och hjärta. Tandlossning triggar igång djurets immunförsvar och kan vara ”droppen” som får andra organ att klappa ihop, berättar Susanne Andersson på Accesia.

Låg medvetenhet om tandhälsa

Susanne fortsätter att berätta att medvetenheten om vad god tandhälsa betyder för hunden tyvärr är väldigt låg. Samtidigt är det också så att husdjur tas hand om och har bättre allmänhälsa idag och därför lever längre. Därför ökar risken för tandlossning.

– Tandlossning drabbar ofta äldre hundar, precis som oss äldre människor. Många djur medicineras och blir muntorra, men även naturligt åldrande påverkar salivens mängd. Ett djur kan plötsligt få jättemycket problem med tandsten och tandlossning.

Undersök hundens mun och tänder

Att inse att en hund har tandproblem kan vara svårt att upptäcka. Hunden döljer problemen för flockledaren, och har den ont i en tand tuggar hunden gärna på andra sidan. Man kan upptäcka att den har mer tandsten på ena sidan. Susanne tipsar om att ha som rutin att borsta tänderna på hunden varje dag och på alla ytor. Då är chansen större för en frisk munhåla och ett friskt tandkött hela livet.

– Börja träna tidigt med tandborstning så att hunden blir van. En hund ska inte lukta illa i munnen, det är ett tecken på sjukdom. Så känn på lukten och öppna helt enkelt munnen och titta! Jag rekommenderar också alla hundägare att gå till ”djurtandläkaren” regelbundet, minst en gång om året.

Ta bort inflammerade tänder

När det kommer till dålig tandhälsa är det skillnad för hundar beroende på både gener och storlek. Mindre hundraser har generellt fler problem, så även de trubbnosiga. Det handlar om anatomin, en hund har 42 tänder och de får helt enkelt inte plats i munhålan. Det blir för trångt, tänderna står fel och det skapar både bettfel och tandlossning. Ett annat problem är att små hundar ofta är lite bortskämda och får ”fel men gott” burkfoder.

– En av de vanligaste orsakerna till att kindtänder går sönder är hårda ben som märgben eller horn. Tanden splittras och en ”skiva” av tanden lossnar.

Om tänderna blir dåliga är Susannes råd att de ska dras ut. En hund mår bättre utan tänder som är skadade.

– En hund som lever i en familj klarar sig bra utan tänder. Det bildas en hård valk ovanpå käkbenet, med denna kan hunden till och med knapra torrfoder eller äta blötmat, avslutar Susanne Andersson.

Text: Eva Rydinger

Annons