Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 18 jun 2024

God sömn i personligt anpassad premiumsäng

Kan man få en säng skapad utifrån sin unika kropps proportioner och sömnposition? Och dessutom i naturmaterial som ger en ideal temperatur och komfort? Ja, säger Oscar Mattson hos den svenska sängtillverkaren Mattssons Beds. När de nu, efter 173 års anonym tillverkning, presenterar sina sängar så synar Villanytt de speciella egenskaperna.

Skälet till att många inte känner till anrika Mattsons sängar beror på att de främst skapat sängarna för andra högklassiga märken. Först på senare tid har de  synts under det egna märket, men bara utomlands. Men nu lanseras de äntligen på hemmamarknaden via Sova-butikerna, och Villanytt upptäcker flera intressanta faktorer i dessa premiumsängar. Ett exempel är den speciella anpassningen till beställaren. Varje säng tillverkas ”on demand”, utifrån beställarens kroppsegenskaper som vikt, längd och axelpartiets bredd. Men även den eventuella sängkamratens egenskaper, och dessutom baserat på om beställaren sover på mage, sida eller rygg. Men, växlar inte alla sovställning under natten? Frågan går Oscar Mattsson, vice vd hos sängtillverkaren:

-När sängen ger dig ett anpassat och jämt stöd så väljer din sovande kropp den mest önskade sovställningen, i högre grad. Ett skäl till att många vrider och vänder sig i olika ställningar är att de har sängar som ger ojämnt stöd. Då belastas vissa punkter, som blir ömma och obehagligt varma.

Ekologisk ull, bomull, tagel

När Villanytt kollar närmare på materialen i Mattsons-sängarna så ser vi att de skiljer sig från många andra sängar på marknaden. I madrasserna hittar vi nya zeeländsk fårull av ekologisk toko-typ, vars fördelar Oscar förklarar:

-Det är en särskild handplockad kvalitetsklass, som bara finns i sängar från Mattssons. Tvättproceduren sker utan kemikalier för att ullen ska behålla egenskaperna som gör att fibrerna ventilerar, avleder fukt och utjämnar temperaturer. Av samma skäl använder vi även finspunnet hästtagel, som med sin ännu större ihålighet ökar luftväxlingen. Och textilierna som möter huden är gjorda av bland annat ekologisk bomull från europeiska odlare. Skönare blir det inte, kan jag själv intyga som haft turen att sova i sängarna som vår familj skapat sedan 1851. Den goda sömnen önskar jag verkligen alla.

Fördel för svenskar

Rent visuellt upplever Villanytt att Mattsons sängar har ett rundare formspråk, en mjukare elegans. Troligen ett resultat av de fylliga materialen och konstruktionen. Vi uppfattar även att tillverkningen i Falkenberg ger både användarna och miljön fördelar. Inrikes frakter avger betydligt mindre miljöpåverkande utsläpp, än frakter från utländska tillverkare. Tillverkning i Sverige är ju dessutom miljöreglerat på pålitligt sätt. Men mest värdefullt, när man investerar långsiktigt i en premiumsäng, är kanske att kompletterande delar, supporten och experterna finns i just Sverige.

Text: Tom Swales

Annons