Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 18 jun 2024

God design i badrummet ger harmoni

Badrummet är den plats där vi ska kunna vara ”oss själva” som mest. Ju större harmoni i badrummet, desto lugnare och tryggare blir vi i den mest personliga stunden. För att ta reda på vilka faktorer som ger badrummet harmoni, så vänder vi oss till svenska Macro Design som utvecklar badrumsprodukter.

Harmoni kan skapas med praktiska funktioner, visuella intryck och material som förmedlar trygghet när de berörs. Exempel på det hittar vi i badrumsprodukterna från Macro Design, i Laholm. Roger Heikenström visar oss hyllan Hide, som placeras i ett av duschens hörn. Hyllan döljer helt det stökiga intrycket man får av flaskor, tvålar, fotfilar, tuber och rakhyvlar som skapar ett oroligt virrvarr i öppna duschhyllor.

–Hide har en elegant dörr som döljer alla prylar. I stängt läge täcker dörren diagonalt över hörnet och hyllplanen. Det enda man då möter är ytan på dörren av svart eller vitt glas. Dessutom har Macro Design en unik lösning där vi kan klä dörren med samma kakel som på väggarna för att få harmoni i hela duschutrymmet.

Innan luckan stängs, så noterar Villanytt flera smarta egenskaper i Hide. Hyllorna kan flyttas individuellt i höjd, de kan kompletteras med ett fotstöd som underlättar balansen när benen rakas. Konstruktionens minimalistiska luftighet gör att Hide kan limmas upp på väggen, så man slipper borra hål i tätskiktet. Samtidigt lämnas golvytan fri eftersom möbeln är vägghängande. För övriga badrummet kan man välja dörren i massivt trä. För förvaring av exempelvis toalettrullar eller kem, nära wc-stolen.

-Trä har en unik förmåga att förmedla värme, naturlighet och beständighet på ett sätt som kompositskivor inte kan. Därför använder vi ofta massivt trä i våra badrumsmöbler, förklarar Roger.

Har man behov av dold förvaring i hallen, för hundkoppel, nycklar och liknade, så är dörren med spegelglas ett bra val. Förvaring plus möjligheten att spegla sig, i ett.

Hela rummets harmoni

Roger förklarar att optimal harmoni uppstår i badrum där Macro Designs alla delar får samverka som en helhet.

–Ja, duscharna, kommoderna, hyllorna, tvättställen, blandarna, badkaren och bänkskivorna samverkar då för att omfamna människan. Det gäller även belysningen, som exempelvis lampan Halo.

Lampan avger ett rofyllt ljus, från tre ringar som hänger på olika, inställbara höjder från taket. Likt lätta pendlar, eller gymnastikens romerska ringar, men med ett mjukt led-ljus från ringarnas insida. Betydelsen av design och funktion blir ofta som mest uppenbar, när saker inte är bra. Exempelvis onödigt höga insteg till duschkabiner, som tårna smärtsamt slår i, eller som mindre rörliga människor knappt kommer över. Det, och andra förekommande kabinbesvär, har Macro Design löst i duschkabinen Flow. Tack vare att Macro Design använder gjutmarmor i bottenkaret så upplever man en helt annan stabilitet än i billigare kabiner med plast- eller plåtgolv. En annan detalj är att man kan rengöra avloppet, som är försett med en hårsil, inifrån duschkabinen.

Kostar mindre att installera

Villanytt bedömer att Macro Designs produkter ligger i premiumskiktet. Men, det betyder ändå inte att ett helt badrum blir skrämmande kostsamt. En stor del av kostnaderna för badrumsbyggen och renoveringar består ju av installationstiden. Och enligt många montörer så går installationen snabbare och billigare med Macro Designs badrumsprodukter, vilket många husägare glatts åt.

Text: Tom Swales

Annons