Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler | Textil 26 jan 2023

Glöm färgtrenderna och våga mer

Strunta i trenderna. Hitta din egen unika stil, det håller längre. Det menar Susanne Petersson, möbeltapetserare på Stranda Möbler & Inredning.

Om trendmakare och inredningsföretag fick bestämma skulle vi byta ut både möbler och textilier såväl sommar som vinter. Men det är knappast hållbart. Och är det ens något vi mår bra av? Susanne Pettersson bakom Stranda Möbler & Inredning i Småland berättar:

– En tjej var här och skulle ha gardiner. Någonstans hade hon läst att årets trend var blått, men hon gillade inte blått och visste inte hur hon skulle göra. Jag sa det kanske självklara, ta den färg du tycker om. Följ din känsla, det håller längre. Du kommer att ha dina gardiner i många år.

Men att vårda och se om sitt hem är en annan sak. Att låta harmoni få fäste. Att skapa ett hem och en plats att landa i och hämta kraft ifrån.

– Det är i hemmet man har sin punkt. Inred för att känna lugn och trivsel för dig själv. Det kanske får kosta lite mer, men så håller det längre. Den inredning som håller för ögat tröttnar man inte på så fort.

Våga gå din egen väg

Men det är inte alltid så lätt att finna sin stil. Ett tips från Susanne är att utgå från de färger man tycker om.

– Hos mig klickar det till och jag känner att det här ska jag börja bygga på. Denna stil eller färg ska jag utgå från. Så ha inte så bråttom. Titta i tidningar. Fundera. I butiken har jag delat upp det som i rum där jag har gjort olika möbleringar och färgsättningar för att man ska kunna bli inspirerad och se hur man kan kombinera färgerna.

En annan väg är att tänka accentfärger. Man kan utgå från en tavla eller en tapet och låta någon eller några färger eller toner smyga in i inredningen och återkomma i gardiner, matta och kuddar.

– Textilformgivaren Designers Guild har både varma och kalla toner i ett och samma tyg och många olika färger. Svenskt Tenn blandar också och skapar ändå ett harmoniskt uttryck. Så var inte rädd för många olika färger! säger Susanne.

Tunn plånbok – vad göra?

För den som längtar efter nytt – men där ekonomin inte tillåter att vända upp och ner på möbler och rummet – tipsar Susanne om att man ska skapa en bra bas och byta ut kuddar och gardiner istället.

– Och om man vill ha de exklusiva tygerna till kuddarna kan det ju räcka med en kudde av det tyget, placera den i mitten och matcha med kuddar i enklare tyger. Och det är det som är roligt. Att blanda både loppisfynd och nytt, enkelt och exklusivt. Det gör hemmet lite liv!

Klä om möbler med grundkvalitet

På frågan när det är lönt att tapetsera om en möbel svarar Susanne att de flesta gamla möbler har inget värde om de inte är designmöbler.

– Men tycker man om fåtöljen och den har en bra grundkvalitet så lönar det sig. Då får man en unik och bra möbel som håller i många år, i den personliga stil man vill ha. Så måste man tänka när det kommer till värdet.

Och i Susannes ateljé är det inte bara möbler som tapetseras om. Här sys även gardiner på tvären och längden. Textilierna ligger på rullar längs väggarna men som kund kan man även komma med egna tyger.

– Vi gör hembesök också. Många tycker att det skönt att få någon som har öga för vad som passar och mäter upp precis de rätta längderna, avslutar Susanne Petersson.

Text: Eva Rydinger

Annons