Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Mäklare 2 sep 2019

Globaliseringen har förändrat villkoren för mäklaryrket

Array

Det har skett en markant skiftning när det gäller fastighetsförmedling och då gäller det främst nya marknader som har öppnats upp. I och med digitaliseringen och teknikutvecklingen så ligger hela världen öppen för potentiella köpare. Mäklarföretaget RE/MAX Warberg & Co är en mäklare som arbetar exakt så, med de internationella kunderna, som är frekventa spekulanter på fina lägenheter och hus i Göteborgområdet.

Ute på Hälsö, med det böljande blå havet som utsikt, ligger ett av deras kontor sedan ett år tillbaka. Här har de fiffigt skapat en speciell ingång till kontorsdelen, där man bland annat skriver uppdragsavtal och köpekontrakt. De bor sedan i den andra delen av huset. I det Bohuslänska landskapet älskar de att tillbringa så mycket tid som möjligt. Dock har ägarna till RE/MAX Warberg & Co, Jörgen och Karin Warberg, självklart kvar sitt huvudkontor i centrala Göteborg, på Berzeliigatan 20. Det nystartade kontoret kom som en självklarhet, då de båda älskar att segla i Bohuslän på sommaren och där Jörgen själv spenderade mycket tid med sin mamma och pappa när han var liten.

-Det är en speciell livsstil att vara mäklare för att du jobbar hela tiden, dygnet runt. I alla olika sammanhang när det kommer upp att man är mäklare, har folk alltid massa frågor; – Vad tror du om räntorna nu och vad tror du om prisutvecklingen eller vad säger du om reavinstbeskattningen?

Det finns alltid någon som har en fråga och man är alltid till tjänst, då det gäller att skapa och behålla kontakter för att klara sig i den hårda konkurrensen. Som tur är jobbar min fru Karin med mig, precis färdig kvalificerad mäklarassistent genom Mäklarsamfundet och det blir då aldrig tjafs om att man jobbar för mycket och på obekväma tider. Det är ju en vald livsstil, berättar Jörgen och skrattar.

LÅNG ERFARENHET SOM MÄKLARE

Jörgen har en välrenommerad bakgrund inom mäklaryrket och han har varit i branschen i 45 år. Han startade redan när han var 22 år som mäklare på SEB Garnisonen 1974. Därefter gick han vidare till fastighetsmäklarhuset Bjurfors 1982 och startade det egna företaget Bjurfors Göteborg AB 1984. Sedan åtta år tillbaka har mäklarkontoret bedrivits på Berzeliigatan, där de förmedlat otroliga husprojekt, som exempelvis redarfamiljen Broströms villa, samt förmedlat försäljningen av slottet på Delsjövägen för Skogssällskapet i Göteborg med fler. Och för några år sedan kom möjligheten, att bli del av RE/MAX, världens största mäklarfirma.

– Det var så jag blev erbjuden att komma med i denna kedjan och självklart tog jag chansen. Man får så mycket med detta namnet i både utbildning och teknik och det finns ingen fastighetsmäklare i hela världen som har bättre nätverk och kunskap än RE/MAX.

RE/MAX startades av Dave och Gail Liniger i Denver, Colorado 1973 och Jörgen startade sin mäklarresa 1974, året därpå, vilket ger dem ganska liknande bakgrunder.

DUKTIGA OCH UTBILDADE MÄNNISKOR FÅR JOBB I SVERIGE

Framförallt är det de internationella kunderna som Jörgen och Karin kan knyta till sig, i och med att de är en del av RE/MAX. Duktiga, erfarna och spjutspetsutbildade människor från exempelvis Barcelona, London, Dubai eller New York får ett jobb på Volvo, SKF, Astra Zeneca bland andra och när de sedan kommer över och skall skriva på anställningskontraktet inser de att de inte har någonstans att bo. Och när de ringer runt fastighetsbolag i Göteborg och får höra att väntetiderna är många år för en hyreslägenhet blir det en omöjlighet att ta jobbet.

De åker då hem igen till sina länder och väl där går de in till närmaste fastighetsförmedlare, som då ofta är ett RE/MAX kontor, eftersom det är den största aktören i världen. Kollegorna hjälper dom med direktkontakt med oss här i Göteborg och vi kan leta fram en passande bostad och dom kan få sitt efterlängtade jobb i Sverige!

Hemnet är visserligen en bra bostadssajt men det behövs ännu mer försäljningskanaler och internationella nätverk för att åstadkomma ett bra slutresultat för våra kunder.

Man förstår när man går in på hemsidan och tittar på objekten att man lätt blir förtjust och vill köpa genom Jörgen och Karin. Bland annat kan de nu erbjuda ett hus som ligger i västerläge med havsutsikt till ett bra pris. Huset kostar 2.950 000 kronor och ligger på ön Källö-Knippla, i Göteborgs skärgård.

Vill du veta mer om RE/MAX Warberg & Co besök deras hemsida:

www.remaxsverige.se/goteborg/

Text: Linda Johanson

Annons